Datakaos hos socialtjänsten

ANNONS
|

Införandet av datasystemet Treserva vid årsskiftet har skapat kaos hos socialtjänsten i Göteborg. Systemet har i perioder kraschat upp till tio gånger om dagen, vilket lett till försenade utbetalningar av socialbidrag. Det i sin tur har gjort att socialkontoret i Angered tagit in vakter för att skydda personalen från upprörda bidragstagare som inte fått sina pengar i tid.

Ohållbart

Situationen är enligt Akademikerförbundet SSR ohållbar. I går gjorde man en 66a-anmälan mot samtliga stadsdelar i Göteborg. Senast fredag kräver man svar på hur handläggarna inom socialtjänsten ska få en dräglig arbetsmiljö.

Konsekvensen av fackförbundets larm kan i värsta fall bli att man begär skyddsstopp, det vill säga att skyddsombudet stänger arbetsplatsen akut för att personalens hälsa är hotad, i väntan på att Arbetsmiljöverket gör en utredning.

ANNONS

- Det är en förvarning. Det här fallet är unikt eftersom vi har skickat anmälan till samtliga stadsdelar. Det här berör hela Göteborg. Vi vill ha svar från varje enskild stadsdel hur de planerar att lösa problemen. får vi inte in svar går vi vidare och begär att Arbetsmiljöverket ska granska situationen, säger Leilla Bezzazi, regionalt skyddsombud för Akademikerförbundet.

Akut situation

Hon säger att hon inte känner till om någon anställd utsatts för direkta hot på grund av de försenade utbetalningarna.

Hon menar dock att arbetssituationen i sig är akut för stadens socialarbetare, oavsett om de är utsatta för hot eller inte.

När systemet infördes på allvar vid årsskiftet visade det sig att det inte klarade att alla 4 500 användare var inloggade samtidigt.

- Man har uppmanat personalen att utföra arbetet tidigt på morgonen, eller sent på eftermiddagen för att inte belasta systemet, vilket vi menar är helt ohållbart. Problemet är att det här är en väldigt lojal grupp. Folk har kommit in klockan sex på morgonen, och sedan suttit sent på eftermiddagarna för att kunna göra sitt jobb. När ska de kunna ta ut sin tid? När ska man jobba ikapp det?, säger Leilla Bezazzi.

ANNONS
ANNONS