Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) tycker att kommunens kontroll av friskolor har varit för slapp.  Bild: Stefan Berg
Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) tycker att kommunens kontroll av friskolor har varit för slapp. Bild: Stefan Berg

Darvik (L) vill skärpa kontrollen av fuskande friskolor

Göteborgs stad har för slappa rutiner gentemot friskolor. Nu har ett förslag klubbats om att kommunen ska se över hur man ska motverka att oseriösa friskolor lurar till sig skattebetalarnas pengar.
– De används mer och mer för att tvätta pengar, säger Axel Darvik (L).

När det gäller att hindra olika former av välfärdsbrottslighet har Göteborgs stad varit för slappt, menar skolkommunalrådet Axel Darvik (L). Inte minst inom ett av kommunens allra största ansvarsområden – skolan.

Enligt honom har friskolor börjat användas i allt högre grad för att tvätta pengar, något som även Ekobrottsmyndigheten har larmat om.

Med anledning av detta har han gemensamt med Moderaterna och Demokraterna lagt ett förslag, som handlar om att grundskoleförvaltningen ska se över sina rutiner för att motverka, upptäcka och hindra välfärdsbrott inom skolan.

– Det kan exempel handla om att man lämna oriktiga uppgifter som vilka eller hur många elever som man har på en skola. Generellt är det ett växande problem i samhället, säger han.

S: Vinstintresset måste bort

Han nämner bland annat att skolor som Römosseskolan och IT College of Sweden, som nyligen fått indragna tillstånd.

– Ett mönster som inte är ovanligt är att man sackar efter med vilka elever som går kvar. När man har blivit av med tillståndet så börjar eleverna sluta och då finns det en risk att skolorna tar ut för mycket pengar av kommunen, säger Axel Darvik.

En annan skola som Darvik nämner vid namn är Västsvenska gymnasiet, som inte har blivit av med sitt tillstånd, men som utreds för ekonomisk brottslighet.

– För mig spelar det ingen roll om det är islamister eller någon annan som står bakom. Det är viktigt att man inte kan utnyttja kommunen och tillskansa sig pengar säger Axel Darvik.

Förslaget klubbades igenom under tisdagen av politikerna i grundskolenämnden.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius tycker inte att Liberalernas förslag är tillräckligt, men kommer att stödja det. Bild: Olof Ohlsson
Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius tycker inte att Liberalernas förslag är tillräckligt, men kommer att stödja det. Bild: Olof Ohlsson

Socialdemokraterna ställde sig bakom förslaget, men partiets kommunalråd Jonas Attenius (S) är ändå kritisk mot Liberalerna.

– Jag välkomnar Liberalernas svängning, men i grunden är det för lite och alldeles för sent.

Enligt Attenius måste vinstintresset bort från skolorna helt.

– Skattepengar ska gå till välfärden. Inte vinster, riskkapitalister och naturligtvis inte kriminella. Det här är pengar som ska gå till barn, men vinstintresset stökar till det.

L: Måste återskapa förtroende

Nyligen öppnade Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson för att begränsa vinstutdelningen hos privata skolaktörer. Men partikollegan Axel Darvik vill inte koppla ihop det lagda förslaget med vinstutdelningen.

– Det här handlar om att vi ska kunna ha friskolor som är hela och rena, att återskapa förtroendet för friskoleverksamheterna och säkerställa att ingen utnyttjar systemet.

Är förtroendet för friskolor skadat?

– Ja. Det är för att oseriösa aktörer har försökt eller har använt friskoleverksamheten för att på olika sätt förskingra pengar. De oseriösa aktörerna förstör för alla.

LÄS OCKSÅ: Deras skola stängs – eleverna ovetande om grundarens brottsbakgrund

LÄS OCKSÅ: Skolor stängs – förtryck mot muslimer enligt grundaren

LÄS OCKSÅ: Rektorn fick driva skola i Göteborg – ansågs olämplig i Stockholm

LÄS MER:

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.