Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Darvik (L) "Låt människor i förorten äga sitt boende"

Liberalerna vill ombilda hyresrätter i miljonprogrammet till bostadsrätter och återinvestera pengarna i förorten.
– Att områdena är så ensidiga är mycket av roten till de stora sociala problem vi har. En del områden som domineras av hyresrätter blir transferområden, säger Axel Darvik (L).

I GP:s direktsända valdebatt på tisdag debatterar politikerna hur Göteborg ska bli en sammanhållen stad. Ett problem som har lyfts från flera partier är att invånare i förorten flyttar när de etablerar sig i samhället, samtidigt som nya som har det sämre ställt flyttar in. Därmed blir områdena segregerade och instabila och skolorna påverkas negativt.

Idag är 83 procent av bostäderna i Bergsjön och 80 procent av bostäderna i Kortedala hyresrätter. Liberalerna vill få ned den siffran till 50 procent i förorterna till 2022 genom att bygga 8000 nya bostäder och ge hyresgäster i miljonprogrammen möjlighet att köpa loss sina bostäder.

Axel Darvik ser förslaget som en viktig del i integrationen. De som vill byta bostad får fler alternativ och kan göra bostadskarriär utan att lämna området.

– För stor ruljans på barnen är inte bra för skolan. Att familjerna stannar kvar och etablerar sig i områdena betyder jättemycket, föräldrarna engagerar sig mer i skolan och barnen.

– Bostadsrättsförening i sig gör att man samlas, man tar hand som sin egen bostad. Det finns positiva exempel på detta.

Han lyfter Tynnered som ett exempel. På Topasgatan ombildades flera av de röda hyreshusen till bostadsrätter för drygt tio år sedan.

– Man har piffat upp mycket av grönområdena runtomkring. Man fick in en del pengar och då har man gjort satsningar lokalt och det tycker jag att man ska fortsätta göra.

– Det blev stopp för det 2007. De rödgröna sa nej till fortsatt ombildning.

Pengarna återinvesteras i området

Kapitalet kommunen får loss ska, enligt förslaget från L, återinvesteras lokalt för att rusta upp skolor, verksamhetslokaler och grönområden.

– Jag är helt övertygad om att det finns mycket pengar för oss att spara om vi kan satsa på förorterna och få dem mer stabila, säger Axel Darvik.

Att köpa loss boendet ska på sikt vara billigare än att fortsätta hyra. Men enligt Axel Darvik är det inte en subvention även om priset blir lägre än en bostadsrätt normalt kostar eftersom endast hyresgästerna kan köpa bostaden, kommunen kan inte sälja den till någon annan för ett högre pris.

Men det är en sak att ha en lägre kostnad på sikt, hur ska de boende få råd att köpa loss bostaden?

– Det ska vara billigare även på kort sikt. Därför sätter man värderingen utifrån vad människor har råd med. Det innebär att man måste kunna låna till hela köpet. Man måste ha så ordnad ekonomi att man kan få banklån.

Kan det bli så att man inte får sälja inom ett visst antal år, för att priset ska kunna hållas nere?

– Det har gjorts så ibland, men jag är lite skeptisk till det. Man vet aldrig vad som händer, man kanske separerar. Då måste man få sälja sin bostad.

S vill hellre bygga nytt

Kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) håller inte med, utan tycker att det är bättre att bygga mycket nytt, i blandade upplåtelseformer. Det byggs mycket i staden framöver och hon nämner Lövgärdet, där hon så sent som för några dagar sedan tog det första spadtaget för 66 nya bostadsrätter.

– Den principiella hållningen i mitt parti är att vi säger nej till ombildning i allmännyttan.

Men är det ett problem i sig, att ombilda lägenheter i allmännyttan?

– Jag vidhåller att det är viktigare att bygga nytt, särskilt i de utsatta områdena.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.