Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inger och Tonny Björkman har dansat mycket till Flamingokvintetten.

Dansglädje på Packhuskajen

Flamingokvintetten lockade många danssugna till Packhuskajen på onsdag kväll. Det rutinerade dansbandet, med rötter i Partille, skapade god stämning nere i hamnen.

Det var trångt om saligheten när Partillekillarna i Flamingokvintetten intog Packhuskajens björkrispyntade partytält. Sedan 1960 har Flamingokvintetten, i olika konstellationer, lockat upp buggsugna på Sveriges dansbandsgolv.

Men sedan dess är fortfarande sångaren Hasse Carlsson och basisten Dennis Janebrink. Gårdagens spelning drog igång med ett publikfrieri: Det vilar ingen ledsamhet, det vilar ingen sorg, över alla vackra flickorna i Göteborg, sjöng Hasse Carlsson.

Och ingen protesterade. Augustikvällen syntes sorglös för den dansanta och lite brokiga skara som valde att tillbringa den på Packhuskajen. Flamingokvintetten har både rutin och repertoar, och på plats fanns många trogna fans. En av dem var Anders Edvardsson, som tyckte att det var för trångt.

– Samtidigt är det roligt också. Bra att dansen lever upp. Det är något visst med Flamingokvintetten, jag har alltid lyssnat på dem. Där näckrosen blommar är en favorit, den har en speciell och fin text, säger han.

– Man hör vad han sjunger. Det gör man inte med alla band. Jag tycker om att lyssna på orden, säger Anders danspartner och kärlek Birgitta Hjalmarsson.

På dansgolvet snurrade också Inger och Tonny Björkman. De är dedikerade Flamingofans och har varit på mellan 200 och 300 spelningar sedan 60-talet.

– I hela våra liv har vi dansat till Flamingokvintetten i Göteborg med omnejd. Det blir mycket känsla av ungdom och nostalgi när man ser dem. Vi har sett dem i alla folkparker: Håffrekullen, Kungälv och Fagerfjäll. De spelar bra och är en jordnära orkester, de blir som ett med publiken.

– En gång när jag såg dem på Håffrekullen spelade de en cover av Creedence Clearwater Revival. Då buggade vi så att golvet gungade och alla var på så gott humör. Det var magiskt. Jag hoppas att de kör Lilla Ann, den är full av minnen. Jag hörde den första gången på danshaket Kungsgillet 1967, och sedan var jag såld på Flamingokvintetten, berättar Inger Björkman.

Har du någon favoritlåt?

– Jag ska måla hela världen lilla mamma är fin. När jag fyllde femtio skrev några väninnor om texten på den så att den handlade om mig, och alla mina ex var med i låten. Den är så vacker som låt till en mamma. Nu kommer en annan favorit! När syrenerna blommar där hemma. Den har väldigt go takt, säger Inger innan hon och Tonny buggar vidare.

Fakta: Flamingokvintetten

Flamingokvintetten är ett av Sveriges mest rutinerade dansband och fick sin första placering på Svensktoppen 1967 med låten Det hjälper ingalunda lej, vilken uppföljdes året därpå av Nynna en sång och Hon är sexton år i dag.

I dag består bandet av Hasse Carlsson, Dennis Janebrink, Stefan Kardebratt, Douglas Möller och Ulf Georgsson.

Bild: Bild: Anders Hofgren
Bild: Bild: Anders Hofgren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.