Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) är djupt kritisk till hur alliansstyret hanterar ekonomin.
Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) är djupt kritisk till hur alliansstyret hanterar ekonomin. Bild: Sanna Tedeborg

Daniel Bernmar (V): ”Göteborg slår nytt von Anka-rekord”

Göteborgs stad gick med ett rekordöverskott under 2021 – 5,4 miljarder kronor. Ett tecken på ett stort ansvarstagande, enligt kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). Men alla är inte nöjda.
– Detta borde vara en skammens dag för det lilla högerstyret, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS

April närmar sig sitt slut och politikerna i Göteborg har börjat positionera sig för valrörelsen. Under torsdagen gjorde Liberalerna ett utspel om att sänka skatten – parallellt med detta fick de blicka bakåt när årsredovisningen för 2021 debatterades i kommunfullmäktige.

Axel Josefson (M) konstaterade att det var ett år som präglades av pandemin, med restriktioner och stor påverkan på de kommunala verksamheterna.

”Måste vara på vår vakt”

Hans bild är att alliansstyret sett till att verksamheterna fått de resurser som krävdes under pandemin och att det stora överskott som genererades i första hand kommer från pandemiersättningar från staten och från fastighetsförsäljningar, det sistnämnda en medveten strategi för att få utrymme för kommande investeringar.

ANNONS

– Och nu framåt måste vi vara på vår vakt och se vad som händer i Europa. Det vi ser nu är skenande energipriser och, i dag, en räntehöjning, säger Axel Josefson.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt delar inte helt Axel Josefsons ljusa bild av det gångna året.

– Problemet är välfärden. Där hade vi kunnat leverera mer, även om vi sett till att alliansen tagit steg i rätt riktning. Och för trygghetsarbetet är 2021 ytterligare ett förlorat år. De kriminella biter sig in mer och mer, säger Martin Wannholt.

Nytt von Anka-rekord

Vänsterpartiets Daniel Bernmar är ännu mer kritisk.

– Med 5,4 miljarder kronor i oplanerat överskott, mitt in en brinnande pandemi, slår Göteborg ett nytt Joakim von Anka-rekord, säger han.

Totalt har staden gjort ett överskott på över 10 miljarder kronor sedan alliansen tog över styret efter valet 2018. På bekostnad av verksamheterna, enligt Daniel Bernmar.

– De skär ned för undersköterskor, barnskötare och alla andra som kämpar ute i verksamheterna. Detta borde vara en skammens dag för det lilla högerstyret, skattemedel har inte gått till den verksamhet de är till för, men i stället står de här och skryter och tycker att det är positivt att undersköterskorna blev lite färre i år också.

ANNONS

Elisabet Lann, kommunalråd (KD), riktade ett tack till alla medarbetare som slitit under pandemin och underkände Daniel Bernmars kritik.

– En del vill ge sken av att överskottet kommit från neddragningar. Så är det inte. Det är dopade pengar, tillfälliga pengar – statsbidrag och reavinster som vi kommer att behöva för investeringar. Det är inte pengar som gått att använda till verksamheten.

LÄS MER:Liberalerna vill sänka skatten med en krona i Göteborg

LÄS MER:Alliansens rekordöverskott får hård kritik

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS