Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg / TT
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Dags för sommartid, trots allt

Natten till söndag får du sova lite mindre igen. Och det är pandemins fel, åtminstone delvis.

De senaste åren har det pratats mycket om att avskaffa tidsomställningen mellan sommar- och vintertid. Frågan är uppe på EU-nivå, men än så länge har det inte kommit fram någon lösning. Med en pandemi som pågår i världen är frågan om tidsomställningen inte prioriterad.

I Sverige är det riksdagen som avgör om landet ska ha sommartid eller normaltid som vintertiden också kallas, men också här har frågan prioriterats ned på grund av coronakrisen.

LÄS MER: Tiden inte ute för sommar- och vintertid

Flytta fram klockan

Så natten mot söndagen blir en timme kortare nu i helgen, vare sig man vill eller inte. Med sommartid blir morgnarna lite mörkare igen, medan det förblir ljust senare på kvällen.

Men hur är det man ska göra och när?

Klockan 02, natten mot söndagen flyttas klockan fram en timma, och blir istället 03 på söndagsmorgonen. Man kan såklart fixa omställningen innan man går och lägger sig, och många mobiltelefoner ställer om klockan automatiskt, men alla analoga klockor och en hel del hushållsapparater och hemelektronik behöver fortfarande hjälp för att gå rätt. Och den som har en viktig tid att passa bör kanske dubbelkolla tiden på söndag.

Ett bra sätt att komma ihåg vilket håll man ska vrida klockan är att på våren ställer man fram trädgårdsmöblerna, på vintern ställer man tillbaka dem i förrådet. Ett tips bara.

LÄS MER: Ja till att ta bort tidsomställningen

LÄS MER: Åtta av tio vill avskaffa sommartid enligt omröstning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.