Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kyla. Sjörök. Foto: GP/ARKIVBILD

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags att skrapa bilrutor - kallare än normalt

Hösten är officiellt här och det blir extra kallt om morgnarna i Västsverige. Meteorologen bekräftar att det är ett par grader kallare än vad det brukar vara så här års.

Går du hemifrån tidigt om morgnarna? Då gör du nog bäst i att pälsa på dig för nu är det höst och den kommer med besked. Det är inte dig det är fel på, det är extra kallt nu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Anledningen är att det är kall luft som dragit ner norrifrån. Vi har riktigt klara nätter och det gör att det strålar ut värme från marken. Det får till konsekvens att det blir kallt nere vid marken och en bit upp, bekräftar Forecas meteorolog Per Holmberg.

För ett par veckor sedan var det ovanligt varmt och många gladde sig nog åt lite brittsommar. Men nu är av allt att döma hösten här för att stanna.

– Det kommer vara fortsatt rätt så kalla nätter under de närmaste dagarna. Vi räknar därmed med att det kommer vara kallt hela veckan. Det är framför allt på nätterna som det är som kallast.

Hur kallt får man räkna med att det blir?

– Det handlar om några plusgrader, men upp mot Bohuslän kan det till och med bli minusgrader någon natt, siar meteorologen.

 

Runt 10 grader om dagarna

De kalla nätterna innebär att man får räkna med att se lite frost på gräset om morgnarna. Tar man bilen till jobbet kanske det blir fråga om att skrapa rutorna. Dagarna blir däremot inte riktigt så kalla.

– Dagtid blir det temperaturer runt 10 grader ungefär. Det blir också något blåsigare senare i veckan med måttliga, tidvis friska, nordostliga vindar. Samtidigt blir det ganska soliga dagar. Eventuellt dyker lite stackmoln upp men det blir ändå ganska soligt, menar Holmberg.

Är det exceptionellt kallt för att vara den här tiden på året?

– I oktober har det varit ganska normala temperaturer hittills, men nu kommer dessa lite kallare nätter. Tittar man på de närmsta fem dagarna kommer det vara något kallare än normalt. Det handlar om ett par grader kallare än vad det brukar vara så här års, förklarar meteorologen.

Väderprognosen får praktiska konsekvenser förstås. För alla som packat ned höstkläderna är det hög tid att gräva fram lådorna.

– Det kommer kännas som att man får ta på sig varmare kläder, speciellt om man ska gå ut tidigt på morgonen, avslutar Forecas meteorolog Per Holmberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.