Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hopp vid 2012 års eldfest.

Dags att hämta kraft ur elden

En kärleksfull folkfest där alla är välkomna. Reza Talebi, ordförande i eldfestkommitén, beskriver den persiska traditionen som ett tillfälle för nystart.

Charshanbe Soori, som eldfesten heter på persiska, har firats i nästan fyratusen år. Festen är startskottet på firandet av det persiska nyåret. I kväll firas den i Göteborg. Samtidigt som man hoppar över sju små eldar sjunger man fritt översatt: "Min gula nyans ger jag till dig. Din röda rodnad får jag tillbaka av dig."

– Sjukdom, fientlighet och annat ont bränns i elden och man välkomnar våren genom att till sig glöden, energin och värmen, säger Reza Talebi.

Han har varit med i alla 21 år som eldfesten har firats i Göteborg. Med en budget på 3 000 kronor och en bilstereo som ljudanläggning firade 30–40 personer tillsammans i Delsjöområdet första året. Nu är det Heden som gäller och senast kom 15 000 personer till festen.

– Vi har visat om man har ett mål som man tror på med ett fint budskap så kan man lyckas. Vi har gått från en liten samling till en folkfest för alla Göteborgare. För att klara det är det viktigt att alla får vara med, säger han.

Förutom att chansen att hämta kraft från elden kommer det att vara mycket musik och läckerheter från världens alla hörn, lovar Reza Talebi. Bland annat kommer den stora persiska popartisten Mansour. Reza Talebi hoppas på 18 000–20 000 besökare, ett nytt publikrekord.

– Även om det är kallt tror jag att det kommer att gå. Eldfesten är ju till för att kämpa mot kylan.

Hållpunkter för Eldfesten

17.00 Festen startar med Persisk musik.

17.45 Välkomsthälsning.

18.15 Invigningstal av Alexander Bengtsson, tidningen Expo.

19.00 Små eldar för barn och vuxna att hoppa över tänds. Dansgruppen Parya uppträder.

19.40 Sång och musik med Mahan Moin.

20.10 Fyrverkeri.

20.20 Persiske popstjärnan Mansour.

22.00 Avslutning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.