Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dagligt skräpregn – nu har hon tröttnat

Trosor, pizzakartonger och matrester. Det pryder buskagen och marken kring höghuset där Michelle Hall bor. Nu har hon tröttnat på det ständiga skräpregnet hon ser från sin balkong.

Michelle Hall har bott i sin lägenhet sedan i början av februari. Hon bor på första våningen i ett höghus på Näverlursgatan i Västra Frölunda med sina två barn. Och sedan hon flyttat in har hon reagerat på grannarnas otrevliga vanor – varje dag regnar det skräp förbi hennes balkong, vilket Göteborg-Direkt var först med att rapportera om.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Skräpet kommer alltid ovanifrån, varje dag. Det är helt galet, säger hon.

Regnande soppåsar

När hon står på sin balkong hör det numera till vardagen för Michelle att se pizzakartonger, soppåsar och matrester komma farande från lägenheterna flera våningar upp. Men eftersom hon bor på första våningen har hon svårt att veta vilka grannar det är som slänger sitt ut skräp rätt igenom sina fönster.

– Jag tror att det är flera grannar som gör detta. Men det är inte bara på utsidan. Inne i byggnaden finns det skräp över allt. Hur svårt kan det vara? Jag tycker synd om städarna som måste ta hand om det, säger hon.

I trappuppgången har Michelle Hall sett både utspillt nagellack på golvet och slängda tidningshögar bara tre meter från närmaste sopnedkast.

Hon har själv påpekat till fastighetsägaren Poseidon om problemet med nedskräpning. Men när ingen skyldig nedskräpare kan pekas ut står Poseidon handfallna.

Fiskmåsar har fest

– Vi jobbar mycket med att informera om problemet och kallar till möten när det blir ett problem. Nedskräpning förekommer ju och det är viktigt att kunna informera. Skulle vi få reda på vem det är som skräpar ner så tar vi naturligtvis kontakt med den personen, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon.

Michelle Hall har själv försökt sätta upp lappar i hissen om nedskräpningsproblemen, men samma dag som hon sätter upp lappen rivs den ner.

– Det är förmodligen någon granne som känner sig träffad som gör det, säger hon.

Nedskräpningen har medfört att området fått problem med skadedjur. Bland annat har Michelle Hall sett flera råttor på gården som heller inte räds människorna i närheten.

– En dag när jag hade tvättid kom två gigantiska råttor rakt emot mig. Det var riktigt obehagligt. Och vi ska inte ens tala om sommaren. Då har fiskmåsarna riktig fest där ute, säger hon.

Rutiga shorts

När GP pratar med Michelle Hall går hon samtidigt ut och kollar vad som har slängts ner på marken för dagen. Bland annat låg där ett par rutiga shorts i buskagen som någon slängt ner.

Den kontakt hon har haft med Poseidon upplever hon som god.

– De tog min anmälan på allvar, men det är svårt att göra något när man inte kan peka ut någon skyldig granne. Förhoppningsvis blir det bättre nu när byggnaden snart ska renoveras, säger hon.

Avgift hjälper

Och just Poseidons västra distrikt har nu börjat med avgifter för de boende som ertappas med nedskräpning.

– Det handlar om belopp på 800 kronor. Vi har precis börjat med det i vårat västra distrikt. Det har fungerat väl i Hjällbo där vi haft det ett tag. Ryktet har spridit sig att nedskräpningen kan kosta och då ser vi att den har minskat, säger Linda Thorsson.

Michelle Hall trivs annars bra i området, men ställer sig mycket kritiskt till de grannar som fortsätter att slänga skräp från sina balkonger och fönster.

– Jag bara undrar hur någon kan få för sig att det här är ett okej beteende, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.