Dagens långgatufest större än nånsin

ANNONS
|

Festglada människor anländer i strid ström och rycks med i de dansanta rytmerna som dunkar mellan fasaderna i Masthuggskvarteret. Mitt på Andra långgatan spelar Dj Dainja från sommarklubben Colors för tolfte året i rad.

– Detta är det bästa jag vet. Underbar stämning och alla är glada, jag får gåshud, säger Mattias Lundin.

Olika musiktyper samsas

Colors dansanta musik samsas bredvid tonerna från ett hårdrocksband och en latingrupp. Liksom andra år blev gårdagens tolfte gatufest till vad de medverkande gör den till. Simon Hansson är sångare i progg-reggeabandet The Snifferhill Experience som barrikaderat sig utanför en klädbutik.

– De som vill uppträda tar med sig sin utrustning och kör, berättar han och korkar upp en flaska bubblande rosévin.

ANNONS

– Vi känner affärsinnehavaren här så vi får låna el från butiken. Förr spelade vi metal, men nu kommer musiken från hjärtat.

LÄS OCKSÅ:De vill starta ny Andra Långdag: "Går inte att stoppa"

Affärerna, restaurangerna och pubarnaär öppna på Andra och Tredje långgatan. På trottoarerna erbjudssecond handgrejer, smycken och mat till försäljning. Det är trångt, men inte lika sardinburksliknande som förra året då 15 000 personer trängdes bara på Andra lång. Solen skiner och det doftar mat, cigarettrök och sommarstämning.

– Det är roligt att staden lever upp, men det är tråkigt att de inte söker tillstånd, säger Leif Wetterskog, ansvarig insatschef för evenemanget hos polisen.

En sak att anmärka

Förutom avsaknaden av tillstånd hade polisen bara en sak att anmärka på när skymningen föll.

– Vi har inte haft några grupperingar som muckat eller så, men ljudnivån är ganska hög. De får hålla på några timmar till sedan måste folk som bor här kunna sova, säger Leif Wetterskog.

När GP kommer i kontakt med två av de anonyma arrangörerna – som inte vill kalla sig arrangörer utan skapare av en kreativ mötesplats – försäkrar de att all musik tystnar klockan 22.

– Detta är en folkfest av och för alla. Det går inte att söka tillstånd för ett sådant här evenemang, det krävs tjugo olika tillstånd som vi aldrig skulle få och massvis med ordningsvakter. Dessutom skulle det föra med sig stora kostnader och vem skulle ta ansvar för om någon knivskars där borta?, frågar en av dem och pekar mot Järntorget.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Polischefen om Andra Långdagen: "Laglöshet"

Aldrig sagt nej

Polisen håller inte med.

– Jag tror aldrig vi sagt nej till en sådan här tillställning. Att ha tillstånd innebär inte bara skyldigheter utan också rättigheter, säger Leif Wetterskog.

Efter tidigare års festligheter på Andra långgatan har nedskräpningen varit omfattande. Enligt initiativtagarna kommer frivilliga och näringsidkare i området gemensamt städa gatorna under söndagen.

– Vi har även räckt ut en hand till Göteborgs stad för hjälp också, vi får se om de tar den, säger en arrangör.

"Jag är jättenöjd"

Vid 21-tiden uppger polisen att dagen - trots att den inte är slut ännu - har gått över förväntan. Ett fall av misshandel hade då upprättats och tre eller fyra personer ska ha blivit omhändertagna då de varit så berusade att de inte kunnat ta vara på sig själva.

– Vi har kunnat hålla utryckningsvägarna fria. Jag är jätte nöjd med arrangemanget, trots att jag inte har kunnat prata med de riktiga arrangörerna, säger Leif Wetterskog.

ANNONS