Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Döms för sexuella ofredanden under Gothia Cup

Han stod åtalad för att ha tafsat på tre unga tjejers bröst och rumpor - samt kysst två av dem. – Jag tyckte det var skitäckligt, säger en av de unga flickorna i förhör. I dag dömdes den 36-årige Gothia cup-ledaren till fängelse i två månader. När domen meddelades bröt mannen ut i gråt.

Strax efter klockan nio på torsdagen började rättegången mot den man som stod åtalad för tre fall av sexuellt ofredande efter invigningen av Gothia cup för två och en halv vecka sedan.

Efter en nästan sex timmar lång förhandling, bakom stängda dörrar, och en timmes överläggning meddelade rätten domen. Mannen dömdes till fängelse i två månader och ska även betala skadestånd om 11 200 kronor till var och en av de drabbade.

När domen lästes upp inne i tingsrätten såg 36-åringen först samlad ut, men efter en stund bröt han ut i gråt och fick torka sig med näsdukar som stod på bordet framför honom.

Tingsrätten har tidigare sagt att de inte ansåg att det finns skäl att hålla honom häktad, bland annat på grund av det låga straffvärdet. Mannen var därför på fri fot. Men nu när det blev en fällande dom häktades han omedelbart.

"Domen är för hård"

Fredrik Engström, mannens advokat, tycker att domen är alldeles för hård.
- Han har vidhållit under hela den här tiden att han är oskyldig till det här brottet. Att då bli dömd till ett mycket långt fängelsestraff i förhållande till vad som normalt brukar utgå för den här typen av brottsmål är naturligtvis något som är mycket påfrestande för honom.

Mannens advokat berättar att han och hans klient kommer att diskutera om de ska överklaga.
- Jag känner mig ganska säker på att vi kommer att överklaga, säger Fredrik Engström.
Åklagare Stefan Lind är däremot nöjd med domen.
- Det är ju enligt vad jag har yrkat på, säger han och konstaterar.
- Tjejernas berättelse har varit starka och tillräckliga för en fällande dom.

"Allvarlig händelse"

Stefan Lind konstaterar att det är ett mycket allvarligt brott som flickorna utsatts för.
- Det är klart att det är allvarligt. I viss mån är det ett utnyttjande i en utsatt situation, säger Stefan Lind.
Målsägarbiträdet, Nilla Ekström Parry håller med.
- Det är en allvarlig händelse gentemot alla tre tjejer. De är unga och det var en väldigt obehaglig situation för allihop så jag tycker att domstolen har tagit rätt beslut i dag, säger hon och berättar att tjejerna inte har fått höra vad domen blev än.
- Jag är nöjd och jag tror säkert att de kommer att bli nöjda också för det var den här utgången de ville ha det här är en delvis upprättelse för deras del.

Det var i vimlet utanför Ullevi som det hela utspelade sig. Tre unga flickor stoppades av några spelare och deras ledare. Det började med att de ville ta bilder tillsammans med tjejerna. Men fotostunden urartade och istället blev tjejerna tafsade på. En av de som rörde sig runt flickorna har pekats ut som den värsta - den 36-årige ledaren.

Tog på brösten

Mannen åtalades för tre fall av sexuellt ofredande. I stämningsansökan som lämnades in i förra veckan framgår det att mannen tagit på de unga tjejernas bröst och rumpor.
– Han tog då på bröstet. Jag skrek "No, no, no" och smällde bort hans hand. Han tog då istället på rumpan. Jag skrek "No, no, no" för jag tyckte att det var skitäckligt, säger en av tjejerna till polisen.
Två av dem ska han ha kysst. En av dem fick en kyss på kinden.
– Han pussade mig på kinden ungefär två-tre sekunder, det är svårt att uppskatta. Det gjorde han under tiden som de tog fotografier. Sedan kände jag hur han höll sin hand över mitt bröst och jag drog ner hans hand, tog bort den, och då skrattade han, berättar hon i förhör och fortsätter.
– Jag känner att jag får riktig panik.
Den andra tjejen fick en puss på munnen.
– Han kom in med tungan innanför mina läppar, säger hon i förhör. 
Genom sitt agerande anser åklagaren att mannen kränkt flickornas sexuella integritet.

Chockades

Tjejerna berättar själva i förhör om hur de skakades av händelsen. De uttrycker hur de kände sig förnedrade, ledsna och chockade av situationen.
Även målsägarbiträdet, Nilla Ekström Parry, berättar att tjejerna blivit starkt påverkade av händelsen.
– De har ju varit utsatta för en väldigt obehaglig situation, det är klart att det påverkar dem.
En av tjejerna berättar i förhör att hon blev rädd när de omringade henne. Hon säger också att hon blev ledsen och förnedrad av händelsen. En annan av tjejerna beskriver att hon fick panik och att hon blev chockad.

Inte haft tungan i hennes mun

Mannen har förnekat brott under hela utredningen. Han har i förhör sagt att han bara ville ta kort med tjejerna.
– Jag tog foto med henne och jag pussade henne och hade handen runt henne. Men jag har inte tagit henne på brösten. Jag såg hur andra gjorde och så gjorde jag också, säger han till polisen.
Han nekar helt till att han ska ha haft sin tunga i en av tjejernas mun.
– Jag pussade henne på kinden. Jag har absolut inte haft tungan i hennes mun, säger han.
Han säger gång på gång att han inte begått något brott.
– Jag tänker aldrig göra något som är oanständigt eller gör tjejerna illa.

Redan i förra veckan mötte de unga offren den misstänkte gärningsmannen i rätten, då under en så kallad bevisupptagning. I och med att två av offren är bortresta togs deras vittnesmål upp då. De spelades istället upp under dagens rättegång.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.