Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En man från Göteborgsområdet som 2017 dömdes till 15 års fängelse för i Grekland har försatts på fri fot och återvänt till Göteborg, enligt P4 Göteborg. Bild: Nasser Nasser
En man från Göteborgsområdet som 2017 dömdes till 15 års fängelse för i Grekland har försatts på fri fot och återvänt till Göteborg, enligt P4 Göteborg. Bild: Nasser Nasser

Dömdes för IS-medlemskap – har släppts och återvänt till Göteborg

En man hemmahörande i Göteborgsområdet som 2016 dömdes till femton års fängelse i Grekland för bland annat medlemskap i en terrororganisation har släppts på fri fot, det bekräftar UD för GP. Mannen, som är i 20-årsåldern, ska nu ha återvänt till Göteborg, uppger P4 Göteborg.

I januari 2016 greps två män, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern, från Göteborgsområdet i Grekland vid den turkiska gränsen. Grekisk polis misstänkte att de skulle ta sig vidare till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS.

De dömdes i maj 2017 till 15 års fängelse i Grekland för medlemskap i en terrororganisation samt innehav av krigsmateriel.

I juni i år överklagade de båda männen sina domar och fick straffen sänkta. Mannen i 30-årsåldern fick sitt straff sänkt till nio år samt böter och mannen i 20-årsålderns straff sänktes till sju år och tre månader.

Trots detta bekräftar nu UD att mannen i 20-årsåldern har släppts på fri fot och han ska vara tillbaka hos sin familj i Göteborg, det uppger P4 Göteborg.

– Den yngre av de två som har varit frihetsberövade, en man i 20-årsåldern hemmahörande i Götaland, har blivit frisläppt, och är därför inte längre ett konsulärt ärende, säger Anna Lundbladh, presskommunikatör på UD.

Varför har de släppts?

– Den frågan får du ställa till de rättsvårdande myndigheterna i Grekland.

LÄS MER: Det gör Göteborgs IS-återvändare i dag

Enligt uppgifter till P4 Göteborg ska även den äldre av de två männen släppas på fri fot inom kort.

I februari i år meddelade polisen i nordöstra Göteborg att de börjat förhöra IS-återvändare. Syftet är att utreda om personerna begår brott i Sverige och bedöma hur farliga de är.

Ungefär 50 personer troddes då ha återvänt till Göteborg efter att ha stridit för grupper som IS i Mellanöstern. Majoriteten av dessa har återvänt till Angered och Östra Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.