Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dömda för trafficking nu i hovrätten

I maj dömdes sex rumänska män i Göteborg sedan polisen nystat upp en av de största traffickinghärvorna hittills i Sverige. I dag börjar fallet avhandlas i hovrätten.

Det är ett mycket omfattande mål med sex åtalade och elva målsägare. Hovrätten har beräknat att resten av juli och hela augusti kommer att gå åt till rättegången.

Den 14 maj i år föll domen i tingsrätten. Två av de åtalade dömdes till vardera sex års fängelse för människohandel för sexuella ändamål samt grovt koppleri. De övriga fyra dömdes enbart för koppleri till fyra och ett halvt respektive tre år på anstalt.

Dubbla överklaganden

Både de dömda männen och kammaråklagare Thomas Eliasson överklagade. Han vill få samtliga fällda för människohandel, i förhoppningen att en hård dom kan skrämma bort andra med liknande idéer.

De elva kvinnorna, som är mellan 20 och 30 år gamla, togs hit 2010 och 2011. Bakom sig lämnade de oerhört svåra förhållanden. Men de hamnade ur askan i elden. I Göteborg blev de mer eller mindre inlåsta i en lägenhet och beordrades att gå på gatan i Rosenlundsområdet.

Det var främst vittnesmålen från ett par av kvinnorna som fällde männen. Berättelserna upplevdes av domstolen som uppriktiga, detaljerade och självutlämnande.

"Dömda på förhand"

Advokat Rickard Fagerberg företrädde en av de dömda och var följaktligen missnöjd.

– På grund av den intensiva och vinklade bevakningen från media har de misstänkta varit dömda på förhand, sa han efteråt till GP.

Trots att det är hovrättsförhandlingar hålls rättegången i Göteborgs tingsrätt, vars lokaler anses bättre lämpade i sammanhanget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.