Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dömda för synagogsattacken överklagar

Alla tre dömda för attacken mot synagogan i Göteborg i december förra året överklagar sina domar. Åklagaren meddelar att hon också tänker överklaga.

Göteborgs tingsrätt dömde i slutet av juni de tre männen till fängelse för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. Straffet blev två års fängelse för två av dem och den tredje dömdes till ett år och tre månaders fängelse. En av dem ska dessutom utvisas efter avtjänat straff. Rätten konstaterade att det fanns ett tydligt hatbrottsmotiv bakom händelsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"En viktig omständighet i straffmätningen har varit att brottet enligt tingsrätten har skett med syfte att hota, skada och kränka den judiska folkgruppen. Gärningen har utgjort ett hatbrott. På grund av hatbrottssyftet har strafftiden satts betydligt högre än som skulle ha blivit fallet om det syftet hade saknats", skrev Göteborgs tingsrätt.

Men nu har de tre dömda männen för attacken överklagat sina domar.

LÄS MER: Attacken mot synagogan – spåren som ledde till de åtalade

Vill att de döms för mordbrand

Åklagaren Stina Lundqvist var till stora delar nöjd med tingsrättens dom när den kom.

– Jag är nöjd med att tingsrätten anser att det är bevisat att de har varit med vi gärningen och att man går på att det handlar om ett hatbrottsmotiv och att syftet har varit att hota, kränka och skada den judiska församlingen och befolkningen. Det har varit en viktig fråga för oss, sa Stina Lundqvist till GP den 25 juni.

Hon uttryckte då sitt missnöje med att männen inte dömts för mordbrand, och nu har Stina Lundqvist alltså meddelat att hon också tänker överklaga domarna.

- Jag hävdar att de ska dömas för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand. jag menar också att samtliga tre ska utvisas, säger hon till TT.

Hennes överklagan lämnas in inom en vecka.

LÄS MER: Domen efter attacken mot synagogan

Fångades på film

Det var den 9 december förra året som attacken inträffade då ett större ungdomsgäng kastade brandbomber, så kallade molotovcocktails, mot judiska församlingens lokaler på Stora Nygatan i Göteborg.

Av de cirka tio maskerade personerna som befann sig vid platsen kunde senare tre unga män identifieras och åtalas för grov mordbrand och försök till grov mordbrand.

Männen som har stått åtalade är födda 1994, 1996 och 1999. Samtliga har förnekat brott.

Det som enligt åklagaren binder dem till attacken är bland annat filmsekvenser från brottsplatsen, fingeravtryck på en flaska med bensin och sökningar på judiska församlingen på internet.

Ministraffet för grov mordbrand är sex års fängelse.

LÄS MER: Attacken mot Synagogan: "Organiserad och planerad i någon form"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.