Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Dömda för masskjutningen på Vår krog och bar flyttas

Ahmed Warsame och Adam Abdulahi, bägge dömda till livstids fängelse för dådet på Vår krog och bar, kommer att flyttas till säkerhetsavdelningen på anstalten i Kumla. ”Det föreligger en varaktig risk för rymning eller fritagning”, skriver Kriminalvården i sitt beslut.

18 mars 2015 rusade två personer beväpnade med automatkarbiner in på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i Biskopsgården och öppnade eld. Flera av gästerna skadades och två av dem så allvarligt att de dog.

– Gärningen inne på restaurangen motsvarar livstid. Det var en ren massaker, sade åklagare Johan Udén under rättegången i Göteborgs tingsrätt. Åtta unga män dömdes för inblandning i attacken. Två av dem - Adam Abdulahi och Ahmed Warsame dömdes till livstids fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Den förstnämnde har av polisen betraktas som den ledande figuren bakom attentatet. 

Risk att männen flyr

Nu har Kriminalvården beslutat att de två männen ska flyttas till en säkerhetsavdelning på anstalten i Kumla. Anledningen är att man bedömer att det finns stor risk att männen rymmer eller fritas.

"Risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara hög", skriver Kriminalvården i sitt beslut.

Kriminalvården anser även att männen är särskilt benägna att fortsätta begå allvarlig brottslig verksamhet.

Har hotat personal 

Bägge har under fängelsevistelsen varit hotfulla mot personal, något som även förekom under rättegångsförhandlingarna. Kriminalvården bedömer att det fortsatt finns risk för att männen agerar våldsamt i framtiden. 

Dådet på Vår krog & bar var del av en större konflikt mellan två rivaliserande gäng i norra respektive södra Biskopsgården. I och med de två männens gängbakgrund bedömer man att det finns risk att dem blir utsatta för hämndaktioner i framtiden.

Utifrån den bedömning har Kriminalvården beslutat att ta årgärd och flytta de två männen till en säkerhetsavdeling på den så kallade Kumblabunkern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.