Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dömd: Viktor Melins väg till nazismen

Han började röka marijuana i åttonde klass och begick sina första brott som 15-åring: rån och narkotikabrott. Sju år senare är Viktor Melin, nazist och ”kampgruppschef” och döms för sprängattentat i Göteborg.

När pojken som skulle bli en ledande medlem av nazistgruppen NMR greps av polis i oktober 2009 bodde han hemma hos sina föräldrar och storasyster. Han hade nyligen börjat gymnasiet på ett yrkesprogram i centrala Göteborg. Men han skolkade mycket och var tveksam till om han skulle fortsätta på skolan.

Fick utegångsförbud

Sedan polisen gripit honom införde föräldrarna utegångsförbud. De berättar för socialtjänsten att de är mycket oroliga för sonen, försöker prata med honom men inte når fram. Föräldrarna ber om hjälp.
Enligt ett så kallat ungdomskontrakt ska han genomgå regelbundna drogtester och träffa en socionom på öppenvårdsmottagningen Mini-Maria en gång i veckan. När socionomen sammanfattar deras 17 samtal beskriver hon en ung man som varit en aktiv deltagare och fullföljt sin del av deras överenskommelse.

Ger ett gott intryck

Viktor Melin hade gjort ett gott intryck och det hade inte märkts några tecken på att han hade en hatisk eller rasistisk inställning till sin omgivning. Socionomen avslutade sin sammanfattning med konstaterandet att Viktor ”är på god väg att kliva ut i livet och att han för varje dag blir alltmer nyfiken på vad framtiden för med sig. Denna nyfikenhet bär positiva förtecken när han nu klivit ut ur den dimridå som skapas av ett cannabismissbruk.”

Slutar inte begå brott

Men Viktor Melin slutade inte att begå brott. Under samtalsserien gör han sig skyldig till misshandel och innan sommaren 2010 är till ända har han begått ytterligare tre fall av misshandel, ett övergrepp i rättssak, en grov stöld samt narkotika- och dopningsbrott.
Tingsrätten dömer honom än en gång till ungdomsvård och ungdomstjänst. Han placeras på ett hvb-hem i Skara. När Melin för tredje gången rymmer därifrån, blir han tvångsomhändertagen och placerad på en låst avdelning hos Statens institutionsstyrelse. Socialtjänsten gör bedömningen att han ”behöver skyddas från sin egen destruktivitet”. Under tiden på institutionen genomgår Melin ART (Aggression replacement training) och deltar i ett kriminalitetsprogram.

Placeras på institution

I februari 2011 befinner sig Viktor Melin på Sis-institutionen i Lidköping. Där misshandlar han en jämnårig kille. Melin är kvar på institutionen i juni. Han bor då på dess utslussningsavdelning och kan ta sig ut och dricka sig kraftigt berusad på starköl och sprit. På stan stöter han ihop med en jämnårig kille som han rånar på mobiltelefon och bankkort.
Offret får flera slag i ansiktet och när han ligger ned sparkar Melin honom flera gånger, bland annat i ansiktet. Straffvärdet för brottet är ett års fängelse men eftersom Melin är 17 år döms han än en gång till ungdomsvård.

Problem med humöret

Socialtjänsten bedömer, i juni 2011, att Viktor Melin har en nära och förtroendefull kontakt med sina föräldrar men konstaterar att han ”har problem med sitt humör, sin lättkränkthet mot upplevda oförrätter och har svårt att härbärgera hämndkänslor”.
Ett knappt år senare ger sig den bristande impulskontrollen till känna igen. Den här gången på restaurang Chez Amiz i Göteborg. 18-årige Viktor Melin är kraftigt berusad när en tio år äldre man inne på herrtoaletten säger att han har ett snyggt skägg. På detta svarar Melin ”är du bög” och ger mannen ett knytnävsslag i ansiktet.

Ska genomgå behandlingsprogram

Tingsrätten dömer honom till skyddstillsyn och att genomgå ett behandlingsprogram med fokus på kontrollförlust vid alkoholintag. Övervakningen upphörde i januari 2014 och frivårdens tjänsteman berättar att Melins deltagande i behandlingsprogrammet präglats av stort engagemang.
Vid denna tid, våren 2014, slutar Melin gymnasiet och han får fast jobb som betongarbetare på byggföretaget där han praktiserat under skoltiden. Våren 2016 blir Melin uppsagd, på skälet att han kommit för sent till arbetet. Enligt honom själv var den verkliga anledningen politisk.

Började som sverigedemokrat

Melin hade under gymnasietiden börjat se sig själv som sverigedemokrat för att mot slutet av studietiden ta steget till den öppna rasismen och nazismen i Nordiska motståndsrörelsen, NMR.
Om detta berättar Melin när han två gånger i februari 2016 är med i långa inslag i organisationens radiokanal.
- För ungefär två år sedan hittade jag er. Innan dess hade jag blivit Sverigedemokrat. Jag ogillade muslimer och rasfrämlingar men hade då ingen koll på judefrågan, förklarar Melin i ett av programmen.
För programledarna, där en är den nazistiske ledamoten (inkuppad på en SD-valsedel) i Ludvika kommunfullmäktige, Pär Öberg, berättar Melin att han inte hade några ”nationella vänner” under uppväxten.
- Man var rotlös när man växte upp. Jag identifierade mig inte med mitt folk, säger Melin, som dock inte kan peka på något särskilt som fick honom att gå med i NMR.
- Det var flera händelser. Man hade varit med om många situationer, med oprovocerade slagsmål med främlingar.
Innan han ”under något år var inne på Sverigedemokraterna” hade Melin ”umgåtts med utlänningar”, berättar han.
Melin säger att han aldrig var medlem av Sverigedemokraterna, och tillägger:
- Men jag såg muslimerna som ett stort problem.
Programledaren bekräftar Melins berättelse med kommentaren:
- Det är väldigt få som går från noll till att vara en fullblodsnationalsocialist.

Kampgruppschef 2016

Vid denna tid, i februari 2016, är Viktor Melin ”kampgruppschef” inom NMR i Göteborg och han är med i radioprogrammen för att berätta om sin planering och sitt deltagande i två nyligen utförda aktiviteter som organisationen betraktar som särskilt framgångsrika.
Den första var en ”kvällspatrullering” som genomfördes runt bland annat Andra Långgatan. Behovet, enligt nazisterna, förklaras av att svenska kvinnor löper en ständig och akut risk att våldtas när de rör sig utomhus.  Viktor Melin får en fråga hur det ser ut i Göteborg nattetid och svarar:
- Det är mycket rasfrämlingar, knarklangning, ren och skär dekadens.

Agerar trygghetsvärd på badhus

När det andra programmet görs har Viktor Melin agerat ”trygghetsvärd” i badhuset Oasen i Kungälv, tillsammans med fyra andra män från NMR.
Efter denna första badhusaktion blir en del av Melins bakgrund offentliggjord i media. Om detta säger han i NMR:s radio:
- Jag är inte grovt kriminell men det är sant att jag har en strulig bakgrund. Det har jag lagt bakom mig.
Än en gång får han uppmuntrande ord av programledaren, som förklarar att ”vi har inga problem med att du kommer från en sån bakgrund”, och tillägger:
- Du ska bara ta de uthängningarna som en komplimang, de visar att du gör något bra. Du hade fått ett hedersomnämnande av Goebbels (Joseph Goebbels var propagandaminister i Hitlertyskland, GP:s anm.).
På detta svarar Viktor Melin:
- Det är härligt att veta.
Melin får uppskattande frågor om organisationens positiva utveckling i Göteborg och planerna för framtiden. Han försäkrar att den nyss genomförda ”trygghetsvandringen” inte var en engångsföreteelse. 
- Vi har bollat lite idéer och har lite planer. Vi har lite framtidsgrejer på gång om att göra saker på dagarna också, säger Melin.

Militärträning i Ryssland

För hans egen del blir nästa kända aktivitet att han i augusti 2016 åker till Sankt Petersburg i Ryssland tillsammans med 19-årige Anton Thulin. De är där i elva dagar och genomgår  militärträning arrangerad av högerextrema Ryska imperiska rörelsen, en organisation som NMR sedan tidigare har kontakter med.
11 november detonerar en sprängladdning på en cykel lutad mot Syndikalistiskt forum på Övre Husargatan.
5 januari i år sprängs en bomb vid flyktingboendet på Axel Adlers gata i Järnbrott. En 35-årig städare får livshotande skador.
25 januari hittas en odetonerad bomb vid ett av bostadshusen för flyktingar på Lilleby camping.

Blir anhållen 

Viktor Melin, idag 23 år, blir anhållen 17 januari och han misstänks för inblandning i alla tre dåden.
I det andra polisförhöret lämnar Melin en del uppgifter till säkerhetspolisens förhörsledare, om sitt medlemskap i nazistorganisationen och om personliga förhållanden.
I de följande förhören säger inte Melin mycket och i tings- och hovrätt ingenting. 
Hans advokat Michael Hansson förklarar under hovrättsförhandlingen för GP att den långa häktningstiden påverkat hans klient negativt.
- Han har suttit med restriktioner sedan i januari. Han är inte i skick att försvara sig, klarar inte att svara på åklagarens frågor, sa advokat Hansson.
På fredagen dömde Hovrätten Melin till fängelse i sex år och sex månader för allmänfarlig ödeläggelse (explosionen vid Syndikalistiskt forum) och för försök till samma brott (Lilleby camping). Det är två år lägre straff än i tingsrätten, då han frikänns för sprängdådet i Järnbrott. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.