Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dömd våldtäktsman frias från ny våldtäkt

Mannen i 20-årsåldern dömdes till fängelse i ett och ett halvt år för att ha våldtagit en ung kvinna i sin mammas bostad. Efter att han blivit villkorligt frigiven anmälde ytterligare en kvinna mannen för en våldtäkt. Nu frikänns mannen från den andra våldtäkten.

Den första våldtäkten skedde i juni 2015. En ung tjej bestämde träff med mannen, men när de möttes var mannen inte den han utgett sig för. Trots det följde hon med honom hem till hans mamma, där han själv också var bosatt.

LÄS OCKSÅ: Misstanken: Efter våldtäktsdomen – våldtog igen

Mannen tvingade den unga kvinnan till upprepade samlag, under vilka han tog stryptag på henne och slog henne i ansiktet och bröstet. Han sa dessutom att han skulle slå ihjäl henne. Den unge mannen filmade delar av övergreppet med sin mobil och skickade vidare det via Snapchat till sina vänner.

– ”Om du ropar på min mamma kommer jag att döda dig”, sa han enligt målsäganden.

Påstod att den unga kvinnan samtyckt

Efter våldtäkten tvingade han ut den unga kvinnan naken på gården och kastade ut hennes saker.

Till sitt försvar uppgav mannen att kvinnan samtyckt till att ha våldsamt sex. I juli 2015 dömdes han dock mot sitt nekande till fängelse i ett och ett halvt år.

I juni året därpå blev han villkorligt frigiven. Prövotiden gick ut ett år senare, alltså i juni i år.

Andra anmälda våldtäkten liknade första

Innan dess anmäldes han alltså för en våldtäkt. Övergreppet ska ha begåtts i Göteborg i början av april.

– Men det är mycket som är liknande som sist. Det är en person som han inte kände sedan tidigare. De har fått kontakt och då har det här skett. Det finns en del liknande saker med tidigare men det finns också en del som skiljer sig åt från sist, sa Helena Treiberg Claeson till GP tidigare.

Göteborgs tingsrätt friar mannen från denna anklagelse. Enligt rätten är det fastställt att mannen och den unga kvinnan druckit alkohol och rökt cannabis tillsammans.

Kvinnan uppger sedan att hon inte velat ta benso-tabletter som mannen hade, men mannen har uppgett att hon efter visst velande ändrat sig. Därefter ska det ha druckits och rökts än mer. Han menar således att han inte drogat henne.

I bevisningen finns dessutom en halvtimmes lång inspelning där mannen förklarar för den unga kvinnan att han är oskyldigt dömd för våldtäkt och att han måste ha hennes samtycke innan eventuellt sex. Enligt rätten uppträder den unga kvinnan stundtals förvirrad och förvånad över frågorna i inspelningen.

"Målsäganden har varit påverkad men inte "borta""

Tingsrätten understryker att det måste vara ställt bortom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till vad åklagaren lagt hen till last. Man medger att parterna är oense om anledningen till den unga kvinnans berusning, men utifrån filmen menar tingsrätten att hon varit tillräckligt nykter för att veta vad hon höll på med.

– Målsäganden har varit påverkad men inte på ett sådant sätt att hon varit frånvarande eller ”borta”, skriver tingsrätten i sin dom.

Man menar vidare att målsägandens berättelse inte är särskilt sammanhållen, klar och rik på detaljer.

– Hon har överlag haft dåliga minnesbilder och hennes uppgifter om det centrala händelseförloppet är tämligen oprecisa. Enligt tingsrättens mening går det inte att komma ifrån att detta väcker tvivel i fråga om den misstänkte tilltvingat sig samlag med våld på det sätt åklagaren påstått.

Eftersom den unga kvinnan ändrat sina uppgifter från vad hon uppgett i polisförhör anser man att hon förlorar i trovärdighet. Framför allt eftersom hon, sett till analysresultat, inte varit ärlig om hur mycket cannabis hon rökt.

Enligt rättsintyget påvisades mindre skador både på den unga kvinnans slemhinnor och rygg. Dessa bevis anses dock inte ge nämnvärt stöd åt åtalet.

Två nämndemän vill döma mannen

Den samlade bedömningen är enligt tingsrätten att målsägandens berättelse inte är så trovärdig och tillförlitlig att den unge mannen utom rimligt tvivel gjort sig skyldig till våldtäkt. Två nämndemän har emellertid skiljaktig mening.

– Vi menar att målsäganden varit trovärdig och att den stödbevisning som åklagaren har åberopat medför att hon också är tillförlitlig. Vi vill döma mannen för våldtäkt enligt åklagarens yrkande till fängelse två år, menar nämndemännen avslutningsvis i domen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.