Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen omhändertogs av polis i centrala Göteborg på lördagsförmiddagen. Bilden är tagen ur en förundersökning från polisen och är från ett annat tillfälle.  Bild: Anders Ylander/Polisen
Mannen omhändertogs av polis i centrala Göteborg på lördagsförmiddagen. Bilden är tagen ur en förundersökning från polisen och är från ett annat tillfälle. Bild: Anders Ylander/Polisen

Dömd knivmördare hittad – rymde från rättspsyk

Den morddömde mannen som under fredagen avvek från den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg omhändertogs på lördagen av polis. Han försvann i samband med att ha vistats tillsammans med personal ute på stan och befann sig på fri fot under omkring 18 timmar.
– Han är den farligaste mannen jag mött under mina år som polis, säger en som mött honom i tjänsten.

Klockan 14:53 på fredagen inkom ett larm till polisen om att en man avvikit från den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg.

– Han ska ha gjort någon form av ärende på stan tillsammans med personal och i samband med det ha sprungit därifrån. Om det var en eller flera personer med från sjukvården vet jag inte, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Det blev polisens uppgift i fallet att se till att mannen återfördes till sjukhuset.

– Handräckningen handlar om att mannen ska tillbaka till sjukvården. Vi söker brett efter honom, säger vakthavande befäl Anders Wennergren.

– Mannen är dock inte misstänkt för något brott i nuläget, det ska inte ha skett något brott i samband med att han avvek.

Intensiv sökinsats

Under fredagskvällen sökte polisen intensivt efter rymlingen. Förutom spaning lades tyngdpunkten på underrättelsearbete för att få en bild av var han kan ha tagit vägen och vilka han kan tänkas försöka kontakta eller gömma sig hos.

– Vi undersöker olika adresser och har kontaktat personer som den eftersökte skulle kunna ta kontakt med – eller hota, sa Peter Adlersson.

Mannen bedömdes som farlig och polisen bad därför allmänheten om tips i sökandet efter honom.

– Vi har informerat ett antal berörda personer om att mannen är ute och vi har kontroll på ett antal platser, sa Peter Adlersson och tillade:

– Är det någon som har information eller tips om den eftersökte ska man ringa polisen på 114 14.

Har fått in flera tips

Sökandet klassades inte som en särskild insats – men hade hög prioritet.

– Varenda polis i Göteborg har det här ärendet under lupp nu, sa Anders Wennergren, vakthavande befäl.

Och under fredagskvällen fick polisen in flera tips från allmänheten.

– Vi kollar allt med relevans – men hittills har det inte gett något. Vi har allmän spaning och är på tårna för ett gripande, sa Peter Adlersson.

Sahlgrenska universitetssjukhuset, som den rättspsykiatriska kliniken Rågården är en del av, bekräftade under fredagen att en person hade avvikit.

– Vi kan bekräfta att en person avvikit. Polisen är inkopplad för att leta rätt på personen. Jag har inga fler detaljer om ärendet, sa Ingrid Fredriksson, presskommunikatör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hittades på lördagen

Efter omkring 18 timmar på fri fot omhändertogs den morddömde mannen vid 9-tiden på lördagsmorgonen av polisen i centrala Göteborg.

– 08.43 fick vi in ett tips från allmänheten om att han kunde befinna sig på Drottningtorget och när vi kontrollerade mannen så visade det sig att det var han, säger Peter Adlersson.

Mannen fördes därefter till psykiatriska akutmottagningen och ska därefter återlämnas till Rågården.

Dömd för knivmord

Mannen dömdes i fjol till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha mördat Sandra Krantz, en tidigare flickvän:

– Det handlar om ett 50-tal olika knivhugg eller knivskador på offret. Det är därför jag menar att det är frågan om ett kraftigt övervåld, konstaterade kammaråklagare Thomas Willén när han väckte åtal.

Under morddagen gjorde mannen sig skyldig till två andra brutala attacker:

• En man utsattes för en grov misshandel under vilken han utsattes för sparkar och slag mot kroppen och huvudet. Enligt gärningsbeskrivningen har en stor del av våldet skett när målsäganden legat försvarslös på golvet.

• Dessutom knivhögg han en man i ryggen, huvudet och ansiktet.

”Det var endast på grund av tillfälliga omständigheter som inte brottet fullbordades eftersom målsäganden gjort motstånd och delvis kunnat parera huggen”, skrev åklagaren i stämningsansökan.

Våldsamt förflutet

Han har ett mycket våldsamt förflutet. Han har ett belastningsregister som består av uppemot 40 avsnitt och har tillbringat stora delar av sitt vuxna liv i fängelse. Bara två veckor före mordet släpptes han från sitt senaste straff.

En polis som mött honom i tjänsten har uttryckt att den dömde mördaren är "den farligaste" hen träffat under alla år i yrket.

Senast i april meddelade Förvaltningsrätten i Göteborg att den slutna rättspsykiatriska vården för mannen skulle fortsätta. Mannen själv ansåg att den rättspsykiatriska tvångsvården skulle upphöra.

Chefsläkaren meddelade dock under denna prövning att vården ”hittills fungerat utan komplikationer. NN har accepterat medicinintag och deltar i aktiviteter på avdelningen. Han kan stundvis upplevas vara lättirritabel och han kan vara ifrågasättande i sitt bemötande men inga konflikter eller våldsamma incidenter har inträffat”.

Det uttrycktes också att om vården skulle upphöra fanns en risk att mannen återfaller i missbruk. Och som en följd av detta skulle hans psykiska mående försämras ”vilket i sin tur ökar risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.