Döende stjärna fascinerar mer än supermåne

Månen upplevs just nu som större än på länge. Men samtidigt pågår andra, mer ovanliga, fenomenen på himlavalvet – världens astronomer håller noga koll på en stjärna som "snart" ska explodera.

ANNONS
|

Om bara molnen skingrar sig finns det just nu möjlighet att se en så kallad supermåne om kvällar och nätter. Det är när månen tar något större plats på himlen. Månens bana är nämligen inte alldeles cirkelformad, med jämna mellanrum ligger den närmare jordklotet än normalt.

Robert Cumming, vid Onsala rymdobservatorium som är en del av Chalmers, säger att det egentligen handlar om en marginell skillnad. Den upplevt större storleken beror på två saker.

– Det är en vårgrej att månen ligger högt på kvällarna. Då är chansen större att du ser månen än när den ligger lågt på himlen. Då ser den också alltid påfallande stor ut. Men den så kallade månillusionen har förmodligen mer med våra hjärnor att göra än något annat. Men under de senaste 10-15 åren har det blivit väldigt poppis att kolla på supermånen.

ANNONS
Bild på supermånen, tagen tidigt under fredagsmorgonen.
Bild på supermånen, tagen tidigt under fredagsmorgonen. Bild: Gabriella Elbied Pettersson

Robert Cumming är även redaktör för tidningen Populär Astronomi. Som mer rymdintresserad än de flesta tycker han inte att supermånen är särskilt uppseendeväckande. Precis som världens mest framstående astronomer är han istället mycket mer intresserad av något helt annat just nu, något som gemene person kan passa på att observera när blicken ändå är vänd uppåt.

– För min del är det mest spännande Betelgeuse. Det är en stjärna strax ovanför Orions bälte. Sedan början av december har den dalat i ljusstyrka. Vem som helst kan se det från sitt vardagsrumsfönster. Den kommer att smälla som en supernova någon gång.

LÄS MER:Atmosfären – tunt skikt som ger oss liv på jorden

Kommer explodera – inom 100 000 år

Stjärnan brukade vara en av de ljusstarkaste på himlen, men har nu blivit en "dussinstjärna", berättar han.

– Det är väldigt ovanligt. I det här fallet vet man att den kommer att dö inom de närmaste 100 000 åren. Det är en ganska kort tidsperiod för att vara sådant som händer på himlen. Man spekulerar om det här kan vara ett tecken på att någonting är på gång – om man jämför med gamla bilder känner man att det är något lurt.

En mer precis tidsprognos för stjärnsmällen går inte att ställa just nu. Men när explosionen väl inträffar kommer det att märkas tydligt.

ANNONS

– Det kommer vara en riktigt fin sak att studera. Då kommer man ha en stjärna som är lika ljusstark som en fullmåne under flera månader. Man kan tänka sig att det blir världens största forskningsprojekt som då drar igång. Det är väldigt spännande samtidigt som det är tillräckligt långt bort för att inte vara någon fara.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS