Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dödshoten skickades till 53 personer

De fick blodiga brev med texten ”avskum” med posten. Totalt har 53 personer som jobbar eller har anhöriga inom pälsindustri och djurhantering hotats med döden.

Sammanlagt åtalas i dag fyra män som varit delaktiga i djurrättsalliansens demonstrationer och hotfulla uppmaningar till pälshandlare i Göteborg att skriva på organisationens ”pälsfria policy”.

En av dem, en 21-årig man, åtalas även för att ha skickat 15 hotbrev till restaurangägare, pälshandlare, minkuppfödare samt anställda på Smittskyddsinstitutet och Astra Zeneca över hela landet. Många av hoten har varit skrivna med 21-åringens eget blod och innehåller dödshot både mot de direkt berörda och deras familjer.

Bland de drabbade finns ägaren till päls- och skinnbutiken Andreassons i Göteborg, som i våras fick ta emot ett brev med orden ”Dö avskum, päls=mord sista varningen”, skrivet i blod. Fem månader senare blev fasaden på familjens privata bostad nedklottrad med orden ”mördare” och ”avskum” i röd färg. I samma veva begärde Andreassons sin butik i konkurs.

21-åringen åtalas också för mordbrand, alternativt grov skadegörelse mot McDonald’s vid Scandinavium den 8 juli i år. Två fönsterrutor krossades och någon kastade in två dunkar med bensin, som orsakade skador för nära en miljon kronor.

Enligt sin försvarare Lars-Göran Fredrikson erkänner 21-åringen att han krossat rutorna på en thai-restaurang i Göteborg i maj i år, men nekar till att ha skickat hotbrev.

Hans dna finns på dem, har han någon förklaring till det?

– Än så länge har han inte lämnat några förklaringar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.