Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hovrätten håller förhandlingen kring gårdsmordet i Torup i en säkerhetssal på Göteborgs tingsrätt. Bild: Isabel Bark
Hovrätten håller förhandlingen kring gårdsmordet i Torup i en säkerhetssal på Göteborgs tingsrätt. Bild: Isabel Bark

Dödshotade åklagare – döms till vård

I december anlade mannen flera bränder på Hotell Gothia Towers. Sedan han dömts för dessa skickade han dödshot till hotellets personal och till åklagaren som drivit målet.

I maj skickade mannen, som är i 20-årsåldern, en elektronisk anmälan till polisen. I den skrev han, mycket detaljerat, att åklagaren som i januari drev målet om hotellbränderna skulle dödas. I sin internetanmälan påpekade mannen att han också dödshotat personal på hotellet, och uppmanat dem att ta tillbaka sina anmälningar.

Vid de tre bränderna inne på hotellets toaletter skadades ingen person men de materiella skadorna blev förhållandevis stora då sprinklersystem löste ut på två våningsplan.

I januari dömdes mannen till skyddstillsyn för grov skadegörelse.

LÄS MER: Tände eld på toaletter i Gothia Towers – tre gånger

Fortsatt brottslighet

Tre dagar efter domen försökte han tända eld i en papperskorg på Lisebergsstationen, och dagen därpå tände han eld i en trappuppgång i Biskopsgården. För detta dömdes han i mars till fängelse i tre månader.

Därefter skickade han, i maj, sina hotelser som också gick till en socialsekreterare som för flera år sedan medverkat till att han blev omhändertagen i sin hemkommun.

Under rättegången i tingsrätten förklarade mannen att han skrivit som han gjort för att ge extra tyngd åt sina hot men att han aldrig haft någon tanke på att sätta dem i verket. Han ville få bort den tidigare utdömda skyddstillsynen, och dömas till fängelse.

Innan hoten mot åklagaren bedömdes mannen inte lida av någon allvarlig störning. Annars hade han inte kunnat dömas till fängelse.

Allvarlig psykisk störning

Inför tisdagens dom, som fäller honom för hot mot tjänsteman i tre fall och övergrepp i rättssak vid fyra tillfällen, gjordes en ny rättspsykiatrisk undersökning.

Bedömningen görs att det finns risk att mannen återfaller i allvarlig brottslighet och han bedöms nu lida av allvarlig psykisk störning.

Tingsrätten dömer honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.