Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dödades av annan hund

Chockade såg husse och matte hur den fyrtio kilo tunga hunden slet sönder deras tre kilo lätta silkyterrier Sheela. – Det funkar inte med folk som har hundar som avskräckande statussymboler, säger Ilias Karanzas, 29.

Arkeologistudenterna Ilias och hans flickvän Malin Jedmo, 23, var på onsdagseftermiddagen på väg till hennes föräldrar på Orust. De hade med sig sin treåriga Sheela, en dvärghund av rasen silkyterrier.

– Vår älskade hund skulle få prova sin nya, fina flytväst, säger Malin.

Vid Gamlestadstorget i Göteborg kom de i kontakt med en man i 25-årsåldern som hade en ståtlig hund. Ilias frågade vad det var för ras, och mannen svarade mastiff.

– Men jag tror snarare att det var en blandning av amerikansk bulldog och doggo argentino, säger Ilias.

Hundägarna pratade med varandra och allt verkade okej. Malin höll då Sheela i famnen.

– Men då satte jag ner henne för att gå förbi. Den andra hunden nosade på Sheela och allt verkade bra. Jag tänkte fortsätta gå. När jag tittade ner igen nosade den andra hunden Sheela i rumpan, så som hundar gör. Men Sheela hade satt sig ner och liksom krympt ihop, berättar Malin.

Innan hon hunnit fatta vad som hänt hade den stora hunden plötsligt lilla Sheela i sina käftar.

– Det var ingen förvarning, inget morrande, ingenting alls. Och killen skrek till oss att vi skulle ta ut vår hund ur munnen på hans hund!

Ilias och Malin gjorde vad de kunde, men den andra hunden fick fatt i deras gång på gång. Mastiffen sprang ut på en betongplatta mellan spårvagnsspåren med Sheela dinglande i käften, och viftade med den lilla hunden som en trasdocka.

– Jag såg hur mitt koppel hängde ur munnen på hans hund. men jag såg inget koppel på den hunden, säger Malin.

För Ilias är händelsen fortfarande som i dimma:

– Jag ser bara min hund i käftarna på den där hunden. Det är ju inte klokt att jag som hundägare ska behöva bända loss henne ur käftarna på en annan hund...

Malin minns att Sheela var helt lealös när de äntligen kunde lyfta henne. Hon slickade lite på husse och matte, kissade på sig – och dog.

Den andra hundägaren sprang därifrån.

– Några byggjobbare där sa att han skrattade när han sprang och tog sig upp på en buss till stan, säger Ilias.

Det telefonnummer mannen lämnat till en kvinna på platsen visade sig vara falskt.

Läkarna på djursjukhuset Blå Stjärnan kunde bara konstatera att det inte fanns något att göra. En polispatrull tog upp en anmälan där på sjukhuset.

  Vi vill ha en debatt om kamphundar. Seriösa hundägare råkar illa ut när det finns människor som bara har hund i avskräckande syfte och som en statussymbol. Det funkar inte som det är nu, säger Ilia.

Malin håller med.

– Vi vill få ut att det har börjat dyka upp jättemånga kamphundar överallt. Deras ägare har inte kontroll över dem och då råkar andra hundar och hundägare illa ut.

På Blå Stjärnan säger Jessica Mathiason att hundar som angripits av andra hundar inte blivit vanligare på senare tid. Hon anser också att kamphundar har ett oförtjänt dåligt rykte i detta sammanhang – det är lika ofta en hund av annan sort som attackerar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.