Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Döda höns och långa köer när KFC öppnade i stan

37 timmar och 30 minuter, så länge köade Olof Bergström för att få sitt första mål på den nya snabbmatsrestaurangen i Göteborg. Strax innan öppning anlände dessutom djurrättsaktivister med döda hönor för att protestera mot öppningen.

– Jag kom hit klockan 20:30 i söndags kväll eftersom man får gratis mat en gång i veckan i ett år om man var en av de tio första vid invigningen, berättar Olof Bergström för GP på plats, strax innan snabbmatsrestaurangen invigs på Östra larmgatan i centrala Göteborg.

Hur mår du?

– Jag är ganska trött, svarar han medan han packar ihop sina saker.

"Tortyr & död serverad extra krispig"

Parallellt anländer en grupp djurrättsaktivister. En del tillhör organisationer medan andra saknar tillhörighet. Emelie Iacobi är djurrättsaktivist utan tillhörighet  och kritisk till att snabbmatsrestaurangen öppnar i Göteborg.

– Jag tycker att det är fel att så här många människor är här bara för att äta döda djur och antagligen inte inser hur industrin faktiskt går till, säger Emelie Iacobi.

Hur kommer det sig att ni är extra kritiska mot just den här restaurangen?

– Vi är kritiska mot allt djurutnyttjande och dödande av djur, men just här för att det är så många som kommer hit och köar. Det är till och med folk som sovit här bara för att äta den här maten.

På hennes plakat står det "Tortyr & död serverad extra krispig". Aktionen kommer enligt henne bara att bestå av att aktivisterna håller upp sina plakat, respektive döda djur. 

– Jag tror absolut att det ger effekt att vi är här. Vid andra demonstrationer som jag har varit på så är det flera som har vänt när de har sett våra plakat, menar Emelie Iacobi.

 

"Vi följer all lagstiftning"

KFC menar att de följer samtliga lagar som finns inom EU. I dagsläget köper man emellertid inte svenskproducerad kyckling.

– De har så klart rätt att vara här. Vi är glada att kunna öppna vår restaurang och ge dem det dem efterfrågat så länge, säger Martin Jalinder, affärsutvecklingschef för företaget som står bakom snabbmatskedjan.

Aktivisterna menar att ni har tveksamma metoder när ni framställer er mat, vad säger ni om det?

– Vi följer all lagstiftning och direktiv som finns inom EU så vi har en bra produkt som tillagas efter konstens alla regler och våra kunder efterfrågar den väldigt starkt.

Men ni väljer ändå att inte köpa svenskproducerad kyckling, är det för att det är billigare?

– Nej, absolut inte utan vår målsättning har alltid varit att köpa svensktillverkad kyckling, men tyvärr har vi för få restauranger än så länge.  När vi kommer upp i ett högre antal restauranger är vår ambition att gå över till svensktillverkad kyckling.

 

Aktivisterna vill visa att hönsen är individer

Framför restaurangen står även aktivister och håller upp döda höns. En av dessa är Richii Klinsmeister.

– Vi är här för att visa att hönsen är individer. Det är inte bara friterad mat utan det är massdöd bakom maten. Vi vill visa att kött är mord.

Snabbmatskedjan menar att de följer lagar och regler inom EU, är det inte okej då?

– Det är absolut inte okej, djuren lever i misär i alldeles för trånga utrymmen och ingen förtjänar att dö. Vi behöver inte äta kött idag. Det går lika bra med veganskt, menar aktivisten Richii Klinsmeister.

Deras döda höns är värphöns som avlivats för att de inte producerade tillräckligt många ägg längre. Olof Bergström tycker att det är jobbigt att tänka på varför demonstranterna är där och protesterar.

– Jag föredrar att inte tänka på det, säger han innan han sätter sig ner för att avnjuta det första målet som serverades vid invigningen av den nya snabbmatsrestaurangen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.