Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Då kommer hösten till Göteborg

De senaste dagarna har det regnat kraftigt i Västsverige. Regnmolnen ser ut att klarna upp, men ingen sommarvärme är på ingång den närmsta tiden. – Hösten kommer! säger meteorologen Ingrid Eronn.

Runt åtta-tiden under fredagen svepte ett regnoväder in över södra Sverige på grund av ett lågtryck från väst. Mest regnade det i Hanöbukten i Blekinge där man mätt 38 millimeter. I Västsverige har Torup i Hylte kommun i Halland fått 29 millimeter vilket är mest i regionen. 

– De kraftigaste skurarna kom in runt midnatt men det värsta för Västsverige har passerat. Det kanske blir någon enstaka skur under lördagen, säger Ingrid Eronn, meteorolog på vädertjänsten Foreca.  

Växlande molnighet under närmsta veckan

Under lördagen kan man vänta sig att vädret spricker upp något och att det blir växlande molnighet och mellan 17 till 20 grader varmt. 

– Det kan bli en ganska fin dag. Lite blåsigare blir det längs kusten, menar Ingrid Eronn.

Den växlande molnigheten ser ut att hålla i sig i ett tag. Det är inte fram tills på slutet på nästa vecka som ett omfattande regnområde tar sitt grepp över Västsverige igen.

– Inget extremt oväder, mot slutet av veckan blir det generellt mer ostadigt, säger Ingrid.

"Hösten kommer!"

Kommer sommaren få sig ett litet dödsryck nu på slutet?

– Nej. Det ser ut att hålla i sig som det varit hela sommaren. Man får helt enkelt passa på när solen kommer fram, säger Ingrid.

Är hösten redan här?

– När medeltemperaturen är sjunkande och under tio grader men högre än noll grader så är det enligt definitionen höst. Just nu är det fortfarande sommar i nästan hela Sverige, säger hon och fortsätter:

– Det är några platser i Lapplandsfjällen som har haft hösttemperaturer. Hösten kommer! 

Enligt meteorologen så kommer det ändå rent officiellt vara sommar ett litet tag till i Västsverige.

När kommer hösten till Göteborg?

– Det brukar vara höst i Göteborg någon gång i början på oktober, runt månadsskiftet där. Det är i alla fall det genomsnittliga datumet.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.