Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med nästa vecka får göteborgarna lämna paraplyerna hemma. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Från och med nästa vecka får göteborgarna lämna paraplyerna hemma. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Då kommer brittsommaren till Västkusten

Trots nollgradiga nätter, morgonfrost och en hel del regn så kommer sommarvärmen tillbaka till Västkusten. Nästa vecka väntas temperaturer på upp till 20 grader samt strålande sol.
– Det ser ut att bli en brittsommar, helt enkelt, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Under natten mot torsdagen var det nollgradigt i Göteborgsområdet. Då man haft tre hela dygn av dygnsmedeltemperaturer lägre än tio grader så var staden på god väg mot meteorologisk höst.

– Just nu är Göteborg inne i ett litet varannandagsväder då det passerar nederbördsområden, och därför har det då varit sol och regn om vartannat, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

20 grader och sol

Men det finns hopp om en återblick av sommaren i ytterst nära antågande. Från och med nästa vecka får göteborgarna lämna paraplyerna hemma.

– Det är riktigt varm luft som kommer upp. Det ser ut som att det kommer kunna bli uppemot 20 grader och sol från och med mitten av nästa vecka, säger Per Holmberg.

Det rör sig om ett lågtryck över norra Atlanten som helt enkelt puffar hit den varma luften. Och när värmen dyker upp kring den sjunde oktober, då Britta och Birgitta har namnsdag, får den typen av väder ett speciellt namn.

Är det den så kallade brittsommaren som kommer hit?

– Ja, den kommer ju lite efter den sjunde oktober, så den blir ju några dagar sen. Men det ser ut att bli en brittsommar helt enkelt.

Fakta: Brittsommar

Enligt en legend tyckte heliga Birgitta att vi hade så kallt och bistert klimat här i Norden att hon bad för oss. Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag ge oss några extra sommardagar. De kom att kallas brittsommar.

Liksom andra väder knutna till en viss tidpunkt har tolkningen av vad som är brittsommar med tiden blivit mer generös. Man kan prata om brittsommar så fort en mildare period inträffar redan i september.

Kravet är att det innan ska ha varit en period av höstlikt och kyligt väder.

Det framför allt åren 1973, 1995 och 2005 som utmärker sig med brittsommar över nästan hela landet. År 1995 noterades svenskt värmerekord för oktober med 24,5 garder i Oskarshamn den 9 oktober.

Källa: SMHI

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.