Då kan eleverna börja på nya Åkeredsskolan

Två år har gått sedan elever och personal evakuerades akut från den mögliga Åkeredsskolan i Näset. Planen är att bygga en större skola, men arbetet har gått trögt vilket lett till stora protester bland invånarna. Nu beställer dock stadens skolpolitiker en ny skola, och ett preliminärt datum är satt för när eleverna kan börja.

ANNONS
|

Problemen på den 60 år gamla Åkeredsskolan i Näset har funnits i många år, men den har hållits vid liv genom olika underhållsrenoveringar.

Redan på slutet av 1980-talet kom larm om mögel och 2016 var planen att skolan skulle ersättas med en ny, större. Men projektet stoppades eftersom planerna bröt mot detaljplanen.

Åren gick men ingen ny detaljplan gjordes.

För två år sedan stängdes skolan akut då ett femtiotal elever vittnat om symptom som huvudvärk och astmaliknande besvär. Fuktskadorna var värre än man trott.

Eleverna bussades istället till Kviberg, och för att senare undervisas i paviljonger.

I paviljongerna har de blivit kvar sedan dess.

ANNONS

Föräldrarna protesterade

Den sega processen fick boende i Näset att tröttna. I fjol skrev över 800 personer på en protestlista som de skickade till politikerna.

– Man har kört den här skolan 15 år för länge och till slut blev skolan utdömd. Och då hade man ingen reservplan, utan plötsligt en dag stängdes den. Den här skolan kunde man ha byggt två gånger vid det här laget, men man har inte ens byggt den en gång, sade föräldern Jesper Örtengren till GP i somras.

LÄS MER:Göteborgs skolor eftersatta: 3,5 miljarder i underhållsskuld

LÄS MER:Beslutet fattat: Nu rivs Åkeredsskolan

Ny skola beställs

Det senaste året har dock planerna åter snabbats på, och på tisdagens grundskolesammanträde beslutade politikerna att en ny skola ska beställas.

– Det är väldigt roligt. Det har varit en seg process i början, men det här senaste året har vi verkligen jobbat snabbare än normalt, säger grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L).

Enligt den preliminära planen kan skolan börja byggas 2023 och invigas höstterminen 2025. Om drygt tre år kan alltså elever och personal flytta in i den nya F-6-skolan, med plats för 570 elever. Tanken är att skolan ska passa in bland de karakteristiska röda husen i området. Skolan ska också få ett tillagningskök, och en idrottshall.

Men det finns saker som kan ställa till det. Även den här planen bryter mot detaljplanen. Skolan är för hög och planeras ha två våningar istället för en, som är tillåtet.

ANNONS

Bygglovet kan komma att överklagas.

– Vi har gjort allt vi kan för att minimera riskerna. Det är en vacker byggnad som passar in i den här miljön och vi har försökt ta hänsyn till boende. Men det kan hända att folk inte är nöjda ändå. Men jag tror att det här bygglovet går igenom, även om det blir en rättslig prövning, säger Axel Darvik.

Preliminära tidsplan för Åkeredsskolan

Hösten 2022: Rivningen av gamla byggnaden är klar

2022: Bygglovet vinner laga kraft (om ingen överklagar)

Första halvåret 2023: Den nya skolan börjar byggas

Höstterminen 2025: Den nya skolan invigs

Förhandsbeskedet:

Stadsbyggnadskontoret valde att ge förhandsbesked för bygglov trots att planerna avviker mot detaljplanen.

Förvaltningen menar att behovet av att få fram skolplatser kan göra att avvikelsen kan godtas.

”Behövs en högstadieskola”

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) tycker att det är fantastiskt att det efter åratal av fördröjningar nu kan gå snabbt att bygga skolan.

– Sedan oroar jag mig fortfarande för högstadieeleverna. Den frågan är inte löst. Där gäller det att vi jobbar jädrigt fort med beställningen.

Samtidigt tycker hon att det har tagit alldeles för lång tid att ersätta skolan.

Vems ansvar är det?

– Det är ett delat ansvar mellan politikerna som styrde då och nu. För två år sedan lovade Liberalerna ett snabbspår. Och jag tycker inte att det är ett snabbspår.

Vad borde ni i det tidigare styret ha gjort?

– Vid det laget var det inte så akut att de fick flytta ifrån skolan, men jag tycker att det var tydligt redan då att det skulle ha skyndats på med en beställning och ett detaljplaneskifte.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS