Då får du bada i älven

När temperaturen kryper uppåt kan det vara skönt med ett svalkande dopp, särskilt om man befinner sig inne i city. Men får man bada i Göta älv? Utan att oroa sig för hundbajs och avloppsvatten det vill säga. Det har Göteborgs stad nu försökt reda ut. – Målet för staden är ju att möjliggöra bad i älven, säger Glen Nivert enhetschef vid dagvatten och skyfall.

ANNONS
|

Kretslopp och vattenförvaltningen i Göteborg har tillsammans med en konsultfirma tagit fram en rapport över renligheten i Göta älv – och den eventuella möjligheten för göteborgarna att kunna bada i den.

Enligt rapporten ska det vara tillräckligt rent i älven 60-80 procent av tiden under sommaren, och bäst badvatten finner man vid Norra Älvstranden.

– Bakgrunden är att man tidigare från vår sida sagt att det inte går att bada i älven, men för att förstå hur det fungerar exakt har vi tagit prover i älven, kanalen och i Mölndalsån, säger Glen Nivert, enhetschef vid dagvatten och skyfall.

Hundbajs förorenar

Eftersom vattnet ska vara tillräckligt baddugligt större delen av tiden, borde det väl bara vara att hoppa i?

ANNONS

Tyvärr är det inte riktigt så, eftersom det är så många olika saker att tänka på.

– Dels handlar det om vad vi får in, allt som kommer uppströms. Sedan är det spillvatten och avloppsvatten och andra föroreningskällor som går ut i vattnet, säger Glen Nivert.

Även saker som exempelvis hundbajs och katturin påverkar bakterierna och renligheten i vattnet, precis som mängden orenat regnvatten och avloppsvatten.

– Regnar det mycket så måste vi bredda ut avloppsvattnet, och då bör man inte bada. Därförkan vi inte säga att det alltid går att bada, säger Glen Nivert.

Böter för dopp

Det som skulle behöva hända för att möjliggöra ett dopp i älven, är att man ser över hur man mäter och signalerar till badsugna när vattnet är bra nog att bada i, enligt Glen Nivert.

– Man bör ha ett system som talar om att "nu är det inte lämpligt att bada", någon typ av informationssystem.

Därtill behöver man också se över vilka platser längst med älven som är bäst lämpade som badplatser, med hänsyn till exempelvis fartygstrafik, då det idag råder badförbud i älven på grund av just båttrafik. Dessutom är det väldigt strömt på en del platser i älven, vilket kan medföra risker att dras med under bryggor eller liknande.

ANNONS

Hoppar man i ändå, riskerar man att få böter.

Nytt bad i Frihamnen

Men enligt Glen Nivert har staden som plan att kunna se till att göteborgarna kan bada längs med älven. Kanske så snart som till 400-årsjubileumet 2021?

– Det man tittar på nu i Frihamnen är en så kallad saltströmskil, där man har sötvatten på ytan och saltvatten som tränger upp underifrån. Där tittar man på att ta saltvattnet och pumpa upp i en ny typ av bad i hamnen. Målet för staden är ju att möjliggöra bad i älven, säger Glen Nivert.

ANNONS