Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/10

Då blir rättegången mot Veronica Lins make

Två gånger har hovrättsförhandlingen mot den kinesiske miljardären You Lin ställts in för att man inte fått tag på honom. Nu, när hovrätten gör ett tredje försök, tar man till rejält med tid. Planen är att rättegången rörande mordet på Veronica Lin ska starta i september 2018. – Klarar man inte av det denna gång heller då kan de nog smälla igen fallet, säger Veronicas pappa Stig Lindgren.

I mars 2003 hittades Veronica Lin mördad i en lägenhet i Högsbo. Lägenhetsinnehavaren var försvunnen.

Veronica ville skilja sig från sin make You Lin, som är en kinesisk miljardär och ättling till den kinesiska kejsaren. Vittnen har berättat att You Lin blev "vansinnig". Han ville inte skilja sig och hotade med att ta sonen ifrån Veronica.

Misstankarna riktades därför mot honom. Men bevisningen räckte inte för att hålla kvar You Lin som häktad så han släpptes på fri fot. Kort därpå hittades grannen nergrävd under en balkong i huset där Veronica mördats.

LÄS MER: Veronica Lin-rättegången ställs in

LÄS MER: Rättegången mot Veronica Lins make ställs in - igen

Åkt till Kina

När bevisläget stärkts hade You Lin återvänt till Kina. Då häktades han i sin frånvaro.
Men det dröjde till november 2014 innan han kunde gripas igen. Han stoppades då vid en ID-kontroll i Storbritannien. Och tackvare en europeisk arresteringsorder kunde You Lin gripas. Han fördes till Göteborg och efter över ett års fortsatt utredning åtalades han för anstiftan av mord på Veronica Lin och den 44-årige grannen.

Tingsrätten dömde honom till fängelse på livstid men You Lins advokat anklagade en nämndeman för jäv och rättegången fick göras om. Den rätten kom fram till något helt annat – You Lin friades och släpptes på fri fot.

LÄS MER: You Lin - fri att lämna landet

Åkte till Kina – igen

Han återvände då till Kina igen.

Domen överklagades.
– Min klient är nu i sin hemstad Dalian men det är hans avsikt att inställa sig till en hovrättsförhandling. Han vill ha den här rättegången ur världen, sa hans advokat Fredrik Ungerfält när domen överklagades.

Men sedan dess har hovrätten haft svårt att få tag på honom och delge honom kallelsen till rättegången. Till sin hjälp har man haft Centralmyndigheten för internationell delgivning. De i sin tur har haft kontakt med ambassaden i Peking.

Två gånger har rättegången fått ställas in. I våras ska man ha haft fel adress och i höstas ska man inte ha hunnit få tag på honom i tid på den nya adressen. Nu har hovrätten satt ut ett nytt datum för rättegångsstart: 5 september 2018.

LÄS MER: Veronica Lin-fallet: Ny jakt på den friade maken

"Smälla igen fallet"

Stig Lindgren, Veronicas pappa, låter lite uppgiven när GP berättar om hovrättens nya försök:
– Nu har de väldigt god tid på sig att få tag på honom. Klarar man inte av det denna gång heller då kan de nog smälla igen fallet, säger han.

Han har svårt att förstå varför det är så svårt att få tag på You Lin så att en rättegång kan bli avklarad.

LÄS MER: Därför frias You Lin för mordet på sin fru

Kluven pappa

Samtidigt berättar Stig Lindgren att han är kluven till allt.
– Det kändes väldigt bra när han blev fälld första gången. Men om man nu ser det i ett vidare perspektiv. Om han skulle sitta och ruttna i ett svenskt fängelse – jag tror inte att han hade klarat av det. Då hade vårt barnbarn, Veronicas son, varken haft en mamma eller pappa. Men jag ser det inte som så att han inte borde straffas. Jag är bara kluven.

Han fortsätter:
– För vår del är det redan avslutat. Vi får se det så att han satt häktad under en lång tid. För en person som han, som är van vid att flyga och fara över hela världen och ta in på de bästa hotellen. Att han skulle bli frihetsberövad nästan två år kan jag tänka mig var som livstid för honom. Det är väl så vi får se det. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.