Har du haft rinniga ögon, en svidande näsa och känt dig lite hängig i helgen? Det kan bero på att det var väldigt mycket pollen i luften. Det var så mycket att det även påverkade dem som inte är pollenallergiker menar Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Även på måndagen var det höga värden av pollen i luften.
– Eftersom det varit relativt torrt har det varit väldigt mycket pollen, björkarna har släppt ut pollen, men det finns mer att släppa. Björkarna har mycket hängen, vilket gör att säsongen både varit och är tuff, säger Åslög Dahl.
Hon menar att det är mycket pollen i år, betydligt mer än förra året. Men för de som har ont av pollen finns det nu en ljusning. Helgens höga halter kommer att dämpas av regnet om kommer nu i veckan.
LÄS MER: Ny studie: Pollen i luften ökar risken att få corona
– När det regnar så regnar pollenet bort och hamnar på marken. Det ska regna nu i flera dagar vilket kommer att vara bra för alla. Även för personer som inte är allergiska.

Var inte ute och spring nu
Nu är det mest björkpollen som dominerar, men snart kommer både bok och ek med. Men där går det inte än att säga hur mycket det blir än menar Åslög Dahl. Även gräs är på gång – där majoriteten av gräsarterna blommar i juni, men snart börjar en del av dem ge ifrån sig pollen. Gräspollen finns sen hela sommaren och är lika jobbig för allergikerna som björk, enligt Åslög Dahl.
– Björkpollen kommer att finnas kvar i luften hela maj, även efter regnet. Sen kommer de andra arterna och fyller på, så jobbigt kan det vara in i juli. Men jag tror inte det blir lika jobbigt efter regnandet.
Men hennes råd är ändå att inte vara ute och springa om du har ont av pollen.
LÄS MER: Pollen eller corona? Så märker du skillnaden
Pollenallergi
Under våren är björkpollen vanligast, på sommaren är det gräspollen.
Under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär.
SYMTOM:
• Vattnig snuva och nästäppa.
• Nyser mycket.
• Klåda i näsan.
• Röda, kliande ögon som rinner.
• Trötthet.
• Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören.
Källa: 1777 Vårdguiden
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.