Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Då börjar kollektivtrafiken rulla vid Nordstans nya hållplats

Sedan maj har hållplatsen Nordstan varit helt stängd för ombyggnation. Snart kan resenärer återigen åka från och till en av Göteborgs största hållplatser.

Hållplatsen Nordstan har varit under ombyggnad hela året och helt stängd i båda riktningarna sedan maj på grund av öppningen av Hisingsbron.

På måndag den 16 augusti öppnar den för trafik igen och då börjar även första spårvagnarna rulla över Göta älv. Den som vill vara med på premiärturen tvingas dock stiga upp tidigt eller vara vaken hela natten: första spårvagnen, linje sex, kör nämligen klockan 04.00 på måndag morgon.

Hållplatsen är den första av flera större knutpunkter som ska utformas på liknande sätt. Stationen har långa skärmtak, väderskydd och belysning som ska öka trygghetskänslan.

LÄS MER: Spårvagnarnas skylthaveri väntas pågå flera år

LÄS MER: Stopp på all spårvagnstrafik i Göteborg

– Vi vill att byten vid stora knutpunkter ska gå enkelt och smidigt. Den nya designen är skapad för att resenärer snabbt ska kunna hitta rätt och känna sig trygga under sitt byte, säger Martin Giöbel, avdelningschef för strategisk planering på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Enligt Västtrafik har 25 miljoner kronor budgeterats för hållplatsen, med en statlig medfinansiering på 50 procent. Konstnären Annika Ström har gestaltat hållplatsen med tre textbaserade verk med koppling till resande, tid och plats som är placerade på hållplatsens tak.

Hållplatsen är dock inte helt färdig än. Det återstår arbete på hållplatsläge D vilket påverkar linje 17, X1, X4 samt Svart express som stannar på Centralstationen fram tills veckan därpå, då hållplatsläget beräknas stå startklar.

LÄS MER: Här kör den sista spårvagnen över Götaälvbron

LÄS MER: Då börjar spårvagnarna åka över Hisingsbron

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.