Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Därför tar sökandet efter den misstänkte mannen tid

Jakten på den man som misstänks ha orsakat explosionen i Annedal fortsätter under helgen. Polisen tror dock att de kommer att hitta honom och förklara varför sökandet tar tid.

Den eftersökte mannen som misstänks för explosionen i Annedal har ännu inte gripits under natten till söndagen.

– Nej, det finns inget nytt att utan vi fortsätter med spanings- och utredningsarbetet, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson på söndagen.

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som en kraftig explosion inträffade i ett lägenhetshus på Övre Husargatan i området Annedal i Göteborg. En stor brand bröt ut i samband med explosionen vilket medförde att flera personer tvingades fly via sina balkonger och att hundratals boende fick evakueras.

Totalt fick 23 personer föras till sjukhus varav fyra var allvarligt skadade. På fredagsmorgonen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhuset att ingen av de skadade är kvar på sjukhuset, men att en patient har förts till ett annat sjukhus för vård.

Fem dagar efter explosionen i Annedal är fortfarande ingen gripen. Polisen fortsätter dock att jaga en medelålders man som kan kopplas till ett vräkningsärende i fastigheten. Mannen är för närvarande anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Inte känd sidan tidigare

Enligt Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, pågår ett intensivt arbete med att kartlägga mannen, och man har även fått in flera tips.

– Det är antingen folk som har information om honom eller tror sig ha sett honom. Vi kommer att hitta den här personen förr eller senare, säger han.

Sökandet efter mannen försvåras dock av att mannen inte är välkänd av polisen sedan tidigare.

– Då är det lite mer omständigt att hitta en person. De som är kartlagda av oss sedan en tid tillbaka vet vi lite mer om, säger Christer Fuxborg.

Det är ännu oklart om personen som orsakat explosionen kan ha skadats i samband med händelsen.

– Det är ingen som uppsökt sjukhus i alla fall som vi skulle kunna koppla till den här händelsen.

LÄS MER: Hon hade den misstänkte mannen som inneboende i flera år

Polisen vill få kontakt

Om det finns några andra som är misstänkta i ärendet vill Christer Fuxborg inte redogöra för.

– Men vi jobbar brett med det här och vi kan inte stirra oss blinda på den här mannen, säger han.

Därför är det även viktigt för polisen att få kontakt med honom så snart som möjligt.

– Den här mannen vet om att vi är angelägna om att få kontakt med honom, och om han är oskyldig så varför inte komma in till en polisstation och ta kontakt så att vi kan reda ut vad som hänt?

Hur farlig bedömer ni att den här mannen är?

– I och med att han är misstänkt för ett så pass grovt brott kan man inte ta saker för givet men det finns inget dokumenterat om att han har gjort någon annan person eller allmänheten illa, säger Christer Fuxborg.

Han menar att det snarare verkar som att mannen känt sig illa behandlad av myndigheter och fastighetsägare.

LÄS MER: Åklagaren om utredningen: ”Inga säkra livstecken”

Flera insatser i området under veckan

Under tisdagskvällen fick räddningstjänsten kontroll över branden och polisen har sedan dess arbetat med tekniska undersökningar i byggnaden.

– Vi är kvar på platsen och bedriver en kriminalteknisk undersökning. Det är säkert ett omfattande arbete med tanke på hur skadad byggnaden är, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Under torsdagen anhölls mannen i sin frånvaro och bara några timmar senare utspelade sig dramatiska scener i området. Ett större område kring Olivedal spärrades av efter att en vårdcentral i området bombhotats, en händelse som enligt poliskällor till GP ska ha koppling till den misstänkte mannen.

Insatsstyrkan och bombskyddet larmades till platsen och räddningstjänsten utrymde både vårdcentralen och en förskola som befann sig innanför avspärrningarna.

Polisen slog också till mot en lägenhet i Annedal i sökandet efter mannen.

LÄS MER: Polisens hypotes – inte en traditionell bomb

Efterlyst i hela landet

Sökandet efter den misstänkte mannen har pågått i flera dagar, och då polisen inte vet om han fortfarande befinner sig i Göteborg är han efterlyst i hela landet.

– Vi jobbar självklart med olika teorier, och en teori är att han är kvar i Göteborg. Men vi tittar på andra scenarier också och informationen om att han är anhållen i sin frånvaro finns hos alla poliser i hela Sverige och troligen i hela Norden skulle jag säga, säger Christer Fuxborg.

men enligt kammaråklagare Maria Thorell, som leder förundersökningen, har man i nuläget inga planer på att gå ut med bild på mannen.

LÄS MER: Sköldpaddan Nisse överlevde explosionen i Annedal

Politiker pratade med boende

På lördagen besökte Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni huset på Övre Husargatan och pratade med boende som drabbats.

– Vi vet inte vad som har hänt eller vad som orsakade detta. Men det viktiga är att vi inte kan leva i ett samhälle där folk tar lagen i egna händer. Mitt intresse här idag är dock mest för dem som har drabbats, säger Nyamko Sabuni.

Boenden Jessica Öhrn har fortfarande inte fått komma in i sin lägenhet, men uppskattar besöket.

– Det känns viktigt att prata och känna att det finns folk som bryr sig.

Under veckan har även flera politiker varit på plats och uttalat sig om händelsen.

På tisdagen sa inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT:

– Det är fruktansvärt. Det är nästintill ofattbart att se bilderna på förödelsen och människorna som drabbats.

Och på torsdagen besökte Moderaternas Ulf Kristersson platsen.

– Jag har goda vänner som bor här så vi fick deras beskrivning av hur det var den morgonen, sa han då.

LÄS MER: Löfven och Damberg om explosionen i Göteborg

LÄS MER: Toppolitiker reagerar starkt på explosionen ”Många har förlorat sina hem”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.