Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför stänger bb i Mölndal idag - efter 50 år

I dag klockan två tar förlossningen i Mölndal emot sin sista gravida kvinna. Verksamhetschef och politiker pekar på bristande patientsäkerhet som anledning till den tidigarelagda flytten, medan andra ser det som en hastigt beslutad krisåtgärd för att lösa sommarbemanningen på Östra.

Efter klockan 14 i dag, söndag, hänvisas alla kvinnor som vill föda i Göteborg till Östra sjukhusets förlossningsavdelningar. Då stänger nämligen Mölndals bb efter snart 50 års förlossningsverksamhet.
– Antalet platser på förlossning och BB påverkas inte av flytten till Östra, försäkrar Corinne Pedroletti, verksamhetschef för obstetrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Istället för dagens två förlossningsavdelningar finns det från och med i morgon tre olika enheter på Östra sjukhuset.
– Under det första året kommer vi vara lite trångbodda vilket innebär att fler får dela rum på bb. Nästa år får vi ytterligare 16 bb-platser vilket ger oss bättre förutsättningar att erbjuda enkelrum så att partners kan stanna över natten, säger Corinne Pedroletti. 

LÄS ÄVEN: Sista passet på förlossningen i Mölndal

Nedläggningen av förlossningen i Mölndal var tänkt att ske först nästa vår, men i höstas beslutade styrelsen för Sahlgrenska att flytta fram sammanslagningen till i dag. 
– De största anledningarna är att förlossningen i Mölndal fick anmärkningar från Inspektionen för vård och omsorg för att inte vara fullt ut patientsäker, säger Johnny Bröndt (M), ordförande i styrelsen. 
Ivo-kritiken om den bristande patientsäkerheten grundade sig i kompetensförsörjningsproblem inom neonatalvården i Mölndal. Enligt Corinne Pedroletti har det inte varit möjligt att lösa en neonatalläkare dygnet runt i Mölndal. 
– Det är viktigt att optimera patientsäkerheten. All slags förlossningsvård kräver nära tillgång till god neonatalvård för att vårdinsatserna runt ett oväntat sjukt nyfött barn ska vara säkra. Att samla förlossning och barnsjukvård på samma plats ger oss bättre förutsättningar för detta, säger hon. 

Från fackligt håll har sammanslagningen fått kritik för att ha gått för snabbt. En del ser tidigareläggandet som en krisåtgärd för att lösa bemanningen under sommaren då trycket på förlossningsavdelningarna är som störst. 
Barnmorskornas pressade arbetssituation i Göteborg har tidigare granskats av Arbetsmiljöverket.
– Vi anser att Sahlgrenska borde anställa fler barnmorskor för att tillhandahålla en god service till kvinnorna i stället för att köra slut på de man har. Om barnmorskeyrket ska vara fortsatt attraktivt behöver barnmorskorna få bättre förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Anne-Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland. 

Barnmorskan Carina Deréus är skyddsombud för kvinnosjukvården vid Sahlgrenska. 
– Inom obstetriken har vi en arbetsmiljö som behöver åtgärdas. Mycket övertid, hög arbetsbelastning och samvetsstress. Det är svårt att säga om den nya organisationen kommer underlätta för personalen över en natt, men den kommer innebära en jämnare fördelning av förlossningar mellan enheterna och leda till att vi kan hjälpas åt i större uträckning, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.