Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Grahn-Hinnfors.

Därför sparkar V sitt kommunalråd

GP:s Gunilla Grahn-Hinnfors om varför Mats Pilhem inte får stanna som kommunalråd.

Vad kan det finnas för förklaringar till att Mats Pilhem inte får vara kvar som kommunalråd?

- Det kom väldigt oväntat, tydligen även för Mats Pilhem. Jag kan tänka mig att partiet efter sina valframgångar lokalt vill vässa profilen. Då kan Mats Pilhem uppfattas som alltför samarbetsvillig i förhållande till Socialdemokraterna.

- Det skedde en ordentlig maktförskjutning vänsterut i samband med valet. S förlorade ytterligare fem mandat i kommunfullmäktige och V gick samtidigt fram och fick ett nytt mandat. Daniel Bernmar har under en tid varit påläggskalv, men att det skulle gå så här raskt och under, för Mats Pilhem, förödmjukande former, tror jag få utanför V har anat.

Hur ser du på hans arbete under den här mandatperioden?

- Mats Pilhem har haft hand om arbetsmarknadsfrågor och varit gruppledare för V i fullmäktige. Som sådan har han varit lojal med de rödgröna uppgörelser som gjorts. Han har drivit på om ett försök med 6-timmarsdag i äldreomsorgen, det är väl hans tydligaste avtryck i politiken på senare tid. Just arbetsmarknadsfrågor på kommunal nivå är inte ett område som så ofta hamnar i rampljuset.

Vilken inriktning tror du Vänsterpartiet får när Daniel Bernmar tar över?

- Daniel Bernmar är betydligt yngre och akademiker. Mats Pilhem kom direkt från SKF in i politiken. Bernmar är doktorand i offentlig förvaltning. Han är ivrig debattör i fullmäktige och har erfarenhet som ordförande i stadsdelsnämnden Örgryte - Härlanda.

- Jag föreställer mig att det finns en förväntan på att han ska göra V lokalt tydligare och se till att partiet kan utnyttja sin valframgång i kommande förhandlingar. Närmast kommer de att handla om budgeten. V vill, till skillnad från både S och MP, höja kommunalskatten med en krona för att höja kvaliteten i välfärden. Mats Pilhem verkade förra veckan tro att det skulle bli relativt lätt att komma överens med S och MP. Med Daniel Bernmar vid rodret kanske tonen blir tuffare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.