Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkiv. Bilden har inget med texten att göra.

Därför small det i natt

Dussintals personer larmade om explosion i Göteborg - men inga blåljus syntes till. – Jag hörde ljudet av en handgranat och sedan skottlossning, säger vittnet Anders Nylén.

Anders Nylén sov i en husvagn nära Blå Stjärnans Djursjukhus när han plötsligt vaknade av en kraftig smäll. Klockan var då runt 12 natten mot torsdagen.

– Bergsäker på att det var en handgranat. Det där ljudet har jag hört förr.

Vad hände sen?

– En skottlossning på 10-15 skott och stund senare, och då var klockan 00.34, kom fyra eller fem skott till. Men inga poliser syntes till, säger Anders Nylén.

Ett annat vittne, Per Järn, som bor på Kvilletorget, hörde också en kraftig explosion följt av skottlossning vid samma tidpunkt.

– Åtminstone ett av vapnen var ett automatvapen och skottlossningen pågick i ungefär 10 sekunder, säger Per Järn.

Sociala medier fylldes med kommentarer, bland annat på Jodel: "Var det någon mer än jag som hörde en stor smäll nyss?", "Hördes svinhögt här borta vid Netto i Backa", "Hördes vid Wieselgrensplatsen också", "Är i Aröd i Backa och hela min säng skakade".

Enligt räddningstjänsten och polisen handlar det om en övning.

– Det är militären som haft en övning ute på Hisingsområdet, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Försvarsmakten bekräftar uppgifterna men de vill inte berätta exakt var övningen ägt rum eller vilka som varit inblandade.

– Försvarsmakten har bedrivit en övning i det aktuella området vid den tiden, där övningsammunition har använts. I övrigt kommenterar vi inte detaljer om vad övningen handlat om eller vilka förband som deltagit, säger Jonas Svensson, på Försvarsmaktens informationsavdelning.

Varför vill ni inte berätta mer?

– Det har att göra med att Försvarsmakten i vissa sammanhang inte vill röja vilka förmågor man har.

Finns det skäl att vara orolig?

– Absolut inte, tvärtom - Försvarsmakten övar ju för att vara duktig på huvuduppgiften, nämligen att försvara Sverige, säger Jonas Svensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.