Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pojkar är i snitt 12 år gamla när de börjar söka efter porr på nätet. Flickor börjar ungefär ett år senare.  Bild: Mostphotos
Pojkar är i snitt 12 år gamla när de börjar söka efter porr på nätet. Flickor börjar ungefär ett år senare. Bild: Mostphotos

Därför ska kommunen prata porr med sjundeklassare

Det är skillnad på porr och sex. Något som inte är självklart för alla unga. Mot den bakgrunden ska fältsekreterare i Östra Göteborg besöka samtliga sjundeklassare i stadsdelen för att diskutera porr och sexualitet.

Dagarna då barn råkade på porr i skogsgömmor eller en obevakad byrålåda är sedan länge förbi. Enligt forskning vid Mälardalens högskola är snittåldern för när de börjar söka efter porr på internet 12 år för pojkar och 13 år för flickor.

Men samtidigt som porr är oerhört lättillgängligt är det skralare med information om porr och sexualitet riktad till unga.

Därför har fältgruppen och andra anställda i fritidsverksamhet, skola och HVB-hem i Östra Göteborg haft en endagsutbildning om hur unga konsumerar porr och vad det kan få för konsekvenser.

Ida Anvegård vill göra ungdomarna medvetna om riskerna med att påverkas av porrkonsumtion. Bild: Jenny Segersten
Ida Anvegård vill göra ungdomarna medvetna om riskerna med att påverkas av porrkonsumtion. Bild: Jenny Segersten

Fältsekreterarna ska under 2020 ta med sina nyvunna kunskaper och besöka stadsdelens samtliga sjundeklassare i kommunala skolor för att diskutera "porr, sexualitet, samtycke och attityder."

– Målsättningen är att få igång samtalet. Vi pratar om hur det påverkar hjärnan och om sexualitet som en naturlig del att vara nyfiken på när det finns samtycke och ömsesidighet, säger fältsekreteraren Ida Anvegård som ligger bakom utbildningsinsatsen.

LÄS MER: Vågar ta snacket om porr och beroendet

Olika respons

Fältarbetarna har redan träffat två klasser. Responsen var helt olika, berättar hon.

– I den ena var det så nervöst i klassrummet att man knappt kunde andas. Läraren sa att de var med när jag frågade, men att det bara var så genant och spännande. Den andra klassen var precis tvärtom med extremt mycket interaktion, frågor och nyfikenhet.

– Efteråt var det en elev som sa att den hade lärt sig att båda måste vara med på det. Det tänker jag är bekräftelse nog på att det är viktigt att prata om. Den eleven hade uppenbarligen ingen kunskap eller insikt om att man kan bestämma över sin egen kropp och sexualitet.

Hon säger att idén föddes hösten 2018. Under en period hade då funderat kring hur eleverna på en skola i Östra Göteborg uppträdde mot varandra.

– Vi upplevde att de inte respekterade varandras fysiska gränser. Sen handlade det framförallt om språket. Det är inget nytt, men de kallade varandra hora eller sa knulla din mamma. Det var grova saker.

Fältarbetarna började därefter söka information på nätet och fastnade för organisationer som jobbar med porrkritiska samtal med barn.

LÄS MER: Ny sajt ska ge lärare sexhjälp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.