Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Därför skär sig unga tjejer

Suzanne Ågård är överläkare på BUP vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon möter många tjejer som skadar sig själva.

 
Vad innebär det att ha ett självskadebeteende?
– Det handlar om att man tillfogar sin kropp skada. Ofta genom att man skär sig, bankar huvudet i väggen eller bränner sig. Men det kan också vara att man utsätter sig för fara exempelvis genom ett sexuellt riskbeteende.


Varför skadar man sig själv?

– En viktig anledning är att man inte står ut med de starka negativa känslor som man bär på. När man tillfogar sig smärta som man både känner och ser avleds den inre smärtan. Patienter brukar berätta att det känns bättre inombords, de kan slappna av, får ett inre lugn och känner sig mer närvarande. Det blir en effektiv lindring som varar i allt från fem minuter upp till flera dagar. Efterhand fastnar man i ett beteende; det här får mig att må bättre. Jag gör det igen – fastän jag vet att det är fel.


Vad ska man göra om man vill ha hjälp?

– Det viktigaste är att berätta för någon – man ska inte bära på det i ensamhet eller skämmas. Då förstärks självföraktet. Berätta i första hand för föräldrar eller annan vuxen som man känner förtroende för och få hjälp att få kontroll över beteendet. Kan man inte hitta någon vuxen man har förtroende för finns skolkurator, skolsköterska och ungdomsmottagningar. Alla vårdcentraler ska också ha psykologisk kompetens. 


Vad gör man om misstänker att en kompis skadar sig själv?

– Det viktiga är att kompisen får hjälp av vuxna. Då kan det vara jättejobbigt om man som vän beläggs med munkavle och inte får berätta för någon. Då ska man som kompis lägga all kraft på att övertala att det inte är okej att inte få berätta detta för en vuxen. Man kan komma överens om vilken vuxen som ska få veta. 


Vad kan man göra som vuxen?

– Det är oerhört viktigt att komma in tidigt med hjälpen. I de flesta fall är det bra om man kan bryta beteendet med hjälp av föräldrarna eller andra viktiga vuxna så nära den ungas vardag som möjligt. Det är viktigt att våga prata om beteendet och försöka förstå utan att bli dömande. För vissa ungdomar hör beteendet ihop med mer allvarlig psykisk ohälsa och då ska man remitteras till den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin eller vuxenpsykiatrin.

– Om man som vuxen inte klarar av att lösa situationen tillsammans med barnet, kontakta psykologisk hjälp, som elevhälsan, ungdomsmottagning, vårdcentral. Även socialtjänsten kan kontaktas om det är mer hjälp som behövs för familjesituationen i stort.


Hur ska man uppträda som kompis eller förälder?

– Ett respektfullt bemötande är viktigt, att inte skuldbelägga den som skadar sig själv för de är redan så fyllda av skuld och skam, det är själva kärnproblematiken. Visa dem respekt och omtanke, utan att osjälvständigförklara dem. Bekräfta dem i det de känner.

– Det är viktigt att man vågar, att inte omgivningen blir rädd. Skammen kan i så fall öka och eskalera till något värre. Det är viktigt att vi minskar rädslan för självskadebeteende i samhället i stort.


LÄS MER: Här kan du få hjälp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.