Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Därför såg fullmånen så stor ut i natt

Under natten och fredagsmorgonen var det inte ett moln på himlen. Inte nog med att stjärnorna gnistrade – det var även fullmåne. Och efter en svag sommar gjorde månen en storstilad comeback över Göteborg.

De morgonpigga göteborgarna kunde skåda en stor fullmåne som lyste upp tillvaron i Göteborg. Månen kunde upplevas som ovanligt stor, men enligt astronomen Maria Sundin på Göteborgs universitet rörde det sig inte om en fullmåne större än normalt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag lade märke till fullmånen redan på torsdagen. Men det var väldigt klart väder igår. Då syns fullmånen i all sin prakt, säger hon.

Just fullmånarna under hösten brukar upplevas som speciella eftersom månen syns såpass svagt under sommaren i Sverige.

– En fullmåne går alltid upp när solen går ner och tvärtom. Eftersom det är så ljust under sommaren så märks fullmånen därför sällan av. Då upplevs den särskilt framträdande för många i början av hösten när dagarna blir mörkare, säger Maria Sundin.

Under natten till fredag var det väldigt klart väder över Göteborg vilket gjorde att månen upplevdes som särskilt tydlig. Men egentligen är det inget särskilt med september månads fullmåne.

– Särskilt när månen går upp och går ner kan den upplevas som särskilt stor och nästan lite gulaktig. Men det beror inte på månen utan att man tittar genom mer luft när man ser månen mot horisonten jämfört med om den befunnit sig mitt på himlen, säger Maria Sundin.

Det är luftmolekylerna mellan ögat och månen som alltså gjorde att fredagens fullmåne fick ett gulaktigt sken.

– Även luftföroreningar kan ha ett finger med i spelet, säger hon.

Fullmånens starka sken under de mörkare månaderna på det norra halvklotet har historiskt haft stor betydelse.

– När sommaren och de ljusa månaderna var över märkte människor av månen i större utsträckning och det var endast när månen var full som det var ljust nog för människor att resa och arbeta under nätterna, innan städerna fick elektriska ljus, säger Maria Sundin.

Hon vill dock tipsa om en fullmåne om ett par månader. Den 3 december ska det vara en så kallad supemåne över Sverige vilket är en fullmåne som inträffar när månen är som närmast jorden som möjligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.