På fredagsmorgonen hörde läsare av sig efter att ha sett äldre spårvagnar på gatorna i rusningstrafiken. Hade de 48 vagnarna av modell M28 som skulle skrotas ändå inte tagits ur bruk? Svaret: M29, en yngre modell än de skrotade vagnarna, används fortfarande.
På fredagsmorgonen hörde läsare av sig efter att ha sett äldre spårvagnar på gatorna i rusningstrafiken. Hade de 48 vagnarna av modell M28 som skulle skrotas ändå inte tagits ur bruk? Svaret: M29, en yngre modell än de skrotade vagnarna, används fortfarande. Bild: Läsarbild

Därför såg du gamla spårvagnar på stan i morse

Efter beslutet att ta 48 äldre spårvagnar ur trafik hörde flera GP-läsare av sig och hävdade att vagnarna fortfarande trafikerade stan på fredagsmorgonen. Men det rör sig om en annan modell.
– Jag förstår att det kan uppstå förvirring, för de är väldigt lika, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

ANNONS
|

LÄS MER:48 spårvagnar tas ur bruk – är trafikfarliga

Efter omfattande problem med rost beslutade Göteborgs spårvägar att dra in och blixtskrota 48 spårvagnar av den klassiska modellen M28. De har rullat på Göteborgs gator i 56 år.

Nyheten nådde göteborgarna under torsdagen, och vid 17.20 rullade den sista spårvagnen in i Vagnhallen.

Liknande modell

Under fredagsmorgonen kontaktade flera GP-läsare tidningen och menade att vagnarna fortfarande gick i trafik på stans gator. Men enligt Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik, är det modellen M29 man sett.

– Det är lätt att tro att det är samma. För gemene man ser de i princip likadana ut, men sättet man kan särskilja dem åt är serienumret, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Spårvagnsfiaskot en skandal som måste redas ut

Varje spårvagn har ett eget tresiffrigt nummer som finns på utsidan av fordonet. Henrik Kjellberg berättar att om det börjar på siffran sju tillhör vagnen M28-serien, och siffran åtta tillhör M29.

– Jag förstår att det kan uppstå förvirring, för de är väldigt lika. Utöver serienumret ser jag inte heller någon jättetydlig skillnad på dem.

Hur länge till väntas modellen M29 köra?

– Det besked jag fått till mig är att de kommer köras till 2025.

Hur upplever du responsen kring att M28:orna tas bort?

– Vad jag sett personligen verkar många sakna dem av nostalgiska skäl. Men vissa verkar också se fram emot de nya spårvagnarna, som är mer tillgänglighetsanpassade med lägre golv där barnvagnar och rullstolar lättare kommer in.

LÄS MER:Stora förändringar för spårvagnstrafiken – så drabbar det dig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS