Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Nord. "Prioriteringen måste ligga i det som är polisiärt och som vi kan göra något åt"

Därför prioriteras ungdomspolisen ned

Polisen vill se färre avskrivningar och fler dömda brottslingar. Då går inte att lägga resurser på att guida ungdomar som hamnat snett, menar Erik Nord, polischef i Storgöteborg. Prioriteringen måste ligga i det som är polisiärt.

Om polisen ska höja sin förmåga att utreda och få fast brottslingar måste omfördelning av resurser göras, menar Erik Nord, polischef för Storgöteborg. Det betyder att den förebyggande ungdomsverksamheten måste minska.

- Prioriteringen måste ligga i det som är polisiärt och som vi kan göra något åt. Vi måste bli bättre på vår utredningsverksamhet, höja vår förmåga att utreda och lagföra personer för brott, säger Erik Nord.

Ungdomspolisens spaningsdel kommer bedrivas av områdespolisen och den del som ägnat sig åt att möta ungdomar på gatorna kommer ägna sig åt utredningsarbete.

Behövs inte ungdomsgruppen?

- Hade vi haft ett par hundra poliser till hade vi kunna ha en mer generell uppsökande polis inom ungdomsområdet, det görs ett jättebra arbete. Men risken är att det går ut över en förbättrad utredningsverksamhet.

Direktiven ovanifrån är övergripande och utöver krav på bättre resultat finns inga kvantitativa detaljkrav, berättar polischefen. Bravo– grupperna kommer att jobba problemsökande utifrån behov.

Det finns ingen garanti att man jobbar emot ungdomar i dag i bravo-grupperna, varför inte då?

- Det beror på, bravo jobbar till exempel dagligen med unga Nordafrikanska pojkar som drar omkring i gäng. Men utgångspunkten är problembilder, till exempel gängkriminalitet och där är ungdomar en del.

Hur kommer det förebyggande arbetet att få plats?

- Den delen som ligger i att träffa vanliga ungdomar och guida dem i livet för att inte bli kriminella är inte ett polisärt arbete. Vi arbetar med brottslighet och får inte glida in i roller som helt saknar polisiär karaktär.

Hur tycker du att Socialtjänst ska jobba inom bravo?

- Även de behöver jobba utifrån att det inte bara är en viss kategori utan vara flexibla med vuxna, ungdomar och barn med behov. Det är något som vi stöter på.

Vissa inom socialtjänst anar att samarbetet i yttre tjänst kommer att fasas ut?

- Jag har hört det, att deras roll blir otydlig när de inte har några ungdomsspanare och det har jag förståelse för. Men är det bekymret av den art att vi ska göra förändringar i arbetet för svensk polis: nej.

Kommer inte polisen att göra förändringar för arbetet med Socialtjänst menar du?

- Jo absolut, de som är lokalpolisområdeschefer har en väldigt stor frihet att anpassa det här. Det kan se lite olika ut. Men för att få kraft i det här måste vi ha ett system som tillämpas brett över hela staden och det är upp till Socialtjänst och Polis att hitta ett bra samarbete.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.