Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför plockas Lisebergshjulet ner

Ska Lisebergshjulet också försvinna? Den tanken slår kanske förbipasserande - men det finns inga skäl till oro. Hjulets ekrar ska bara genomgå en översyn i Holland.

Den som i dagarna går förbi nöjesparken kan få för sig att Lisebergshjulet - liksom pariserhjulet - har gjort sitt sista varv. Attraktionen håller nämligen på att monteras ner bit för bit, men det handlar alltså om ett planerat underhåll.

- Det är så man får göra med ett hjul av den storleken. Man får plocka ner det en kvart i taget, säger informationschefen Julia Vasilis.

För någon vecka sedan började man att ta ner alla 42 gondoler, därefter delar av ringen följt av ekrarna. Och det är hjulets ekrar som ska genomgå ett litet större underhållsarbete, berättar teknik- och säkerhetschefen Kenneth Berndtsson.

- Ekrarna ska tillbaka till tillverkarna i Holland för översyn och renovering, säger han.

Lisebergshjulet står på den vackraste och otillgängligaste platsen i parken och det komplicerar nedmonteringen. Det kraftiga snöfallet natten mot tisdagen har inte heller varit en arbetsmildrande omständighet direkt, men som tur är hade i alla fall kranbilar och verktyg kommit på plats innan vädrets makter slog till.

- Vi kunde fortsätta jobba trots de 20 centimeter snö som föll på oss. Så det är vi nöjda med. Kan bli väldigt kostsamt annars när man står där med stora arbetslag och stora maskiner.

Med tanke på ekrarnas omfattande renovering, passar Liseberg på att också göra en ordentlig genomsyn av gondolerna och hjulet i stort för att allt ska vara i prima skick inför kommande sommarsäsong. Hjulet får tillbaka sina ekrar från Holland runt vecka 13 och dagarna därpå, alltså i början av april, beräknas hjulet vara på plats igen.

Till dess blir det inte mycket att titta på.

- Hjulet, ekrarna och ringen ska vara nerplockat på fredag. Kvar är då navet och stödbenen, säger Kenneth Berndtsson.

Läs också: Tre attraktioner försvinner från Liseberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.