Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Därför lyser Gothia Tower i orange

Under söndagen lyser både Gothia Tower och Scandinavium i orange. Syftet är att uppmärksamma våld mot kvinnor.
– En tredjedel av världens alla kvinnor blir fysiskt eller sexuellt utsatta under sin livstid, säger Elisabeth Löfgren från UN Women.

I dag lyser en lång rad byggnader upp i orange runtom i världen. Bland annat Empire State Building i New York, Colosseum i Rom och Eiffeltornet i Paris. I Sverige handlar det bland annat om vattentornet Svampen i Örebro, vattenfallen i Norrköping, Globen i Stockholm och flera domkyrkor. I Göteborg deltar Gothia Tower, Scandinavium och Blå Stället i Angered.

Syftet med manifestationen är att uppmärksamma att söndagen är den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Det berättar Elisabeth Löfgren, vice ordförande för den svenska FN-kommittén UN Women, som arbetar med jämställdhet.

– Vi jobbar med normer, och synen på våld. Det är mycket via idrottsföreningar, till exempel med Hammarby i Stockholm. Hockeylaget Vita Hästen kommer att spela i orange i kväll, säger hon.

LÄS MER: Banden som visar våldet i Göteborg

En tredjedel utsatta

Den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor instiftades av FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon 2008. Men fortfarande blir kvinnor i alla länder utsatta.

– En tredjedel av världens alla kvinnor blir fysiskt eller sexuellt utsatta under sin livstid. Dessutom finns nog ett väldigt stort mörkertal. Det här sker i alla länder, och i alla grupper, säger Elisabeth Löfgren.

Här i Sverige är det framför allt våld i nära relationer som organisationen vill bekämpa. Det handlar om att synliggöra det som sker och inte sopa det under mattan, förklarar hon.

– Det behövs också mycket mer stöd, så att kvinnor som anmäler våld inte drar tillbaka sina anmälningar.

Även om våld mot kvinnor fortfarande är ett stort problem så blir det ändå bättre, tycker hon.

– Vi tar tre steg fram och ett tillbaka. Vi ser vårt uppdrag som att sprida kunskap om jämlikhet. Det måste börja tidigt, redan i förskolan.

Internationellt jobbar organisationen mot både barnäktenskap, könsstympning, misshandel och sexuellt våld, berättar Elisabeth Löfgren.

Fakta: Manifestationer världen över

Under hela veckan har en rad olika aktiviteter hållits för att sätta ljuset på våld mot kvinnor. Runtom i Sverige har seminarier, debatter och andra aktiviteter hållits. På söndagen kommer också byggnader runtom i landet att lysas upp i orange.

Några exempel på belysningen är domkyrkor, Globen, Svampen i Örebro och Gothia Tower i Göteborg.

Utomlands har den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor uppmärksammats mer än tidigare år. I exempelvis Paris deltog enligt arrangörerna över 30 000 i vad som kallas för en "feministisk tsunami", mot bara ett par tusen förra året. Liknande manifestationer har ägt rum i Rom och Aten.

Bland byggnaderna som belyses utomlands finns Empire State Building i New York, Colosseum i Rom och Eiffeltornet i Paris.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.