Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Därför luktar kranvattnet annorlunda

Den som har upplevt att kranvattnet i Göteborg har börjat lukta annorlunda nyligen inbillar sig inte. Det beror på en ombyggnad av vattenverket i Lackarebäck. Omkring hälften av göteborgarna får sitt dricksvatten därifrån och kan påverkas.

Under måndagen påbörjades en ombyggnad på vattenverket i Lackarebäck. Arbetet ska leda till en säkrare hantering av hur desinfektionen av dricksvattnet görs på anläggningen.

– Under den här ombyggnaden klarar vi inte lika väl av att ta hand om luktämnen som finns naturligt i Stora Delsjön, säger Olof Bergstedt, som är ansvarig för vattenverket i Lackarebäck.

De luktämnen som finns i vattnet kommer från alger i sjön. När algsäsongen är slut och algerna dör uppstår en lukt som sedan följer med vattnet från Delsjön. I hög grad kan det tas bort med kolfilter. 

– Det som eventuellt passerar kolet kan vi normalt sett oxidera så att det försvinner. Det är den oxidationen i slutet på processen som vi inte kan göra nu under ombyggnaden.

Berör ungefär halva staden

Vattenverket i Lackarebäck står för ungefär halva Göteborgs dricksvatten. Framförallt är det de södra och västra delarna av staden som berörs och kan känna av en förändring i doft under ombyggnaden. Till de delar av staden som får sitt vatten från Lackarebäck hör även södra delen av Hisingen.

Vad är det för doft det handlar om? 

– Det är inte direkt så att det luktar illa. Men det är inte en lukt man förväntar sig från sitt dricksvatten i Göteborg. Det närmaste man kan beskriva det som är en slags sjölukt, säger Olof Bergstedt.

Smakar vattnet annorlunda också?

– Det är egentligen bara doften som påverkas. Men om man ska vara strikt så är ju det mesta av det vi uppfattar som smak kopplat till luktsinnet. 

Enligt Göteborgs stad kan dricksvattnet dofta annorlunda mellan den 28 november och den 9 december. Det är ingen fara att fortsätta dricka kranvattnet som vanligt och om man tappar upp vattnet en kort stund innan det ska drickas försvinner lukten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.