Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Därför luktar Göteborgsvattnet konstigt i veckan

Luktar ditt dricksvatten annorlunda i veckan? Ta det lugnt. Lukten, som kommer att sprida sig i de göteborgska vattenglasen i veckan, är ofarlig – men väl där.

Efter ett träningpass, till maten eller för att duscha – vattnet är en stor del av vår vardag. Men det finns en risk att du kan haja till i veckan när du ska släcka törsten. Vattnet i Göteborg kommer nämligen lukta mer än vanligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi håller på med ett underhållsarbete vid vattenverket i Lackarebäck som gör att processen som reducerar lukten av vattnet inte kommer ske i samma utsträckning som normalt, säger Henrik Kant, förvaltningschef vid förvaltningen kretslopp och vatten i Göteborg.

Låt vattnet stå 

Vattenverket i Lackarebäck tillgodoser främst göteborgarna i den sydvästra delen av staden med vatten. Men trots att vattnet kan lukta mer än vanligt ska det vara helt ofarligt att dricka, enligt Henrik Kant. 

– Egentligen är det osäkert om man ens märker något. Men är man känslig för lukter kan man låta det upptappade vattnet stå en stund så försvinner lukten, säger han.

Underhållsarbetet, som främst rör vattenverkets klordioxidutrustning, beräknas att pågå under hela veckan och under den tiden kan vattnet lukta skarpare. Utrustningen har hand om att rena vattnet och för att förhindra bakterietillväxt i vattnet på vägen till göteborgarnas kranar. Men klordioxidsutrustningen påverkar också smak och lukt av vattnet. När underhållsarbetet nu sker, dämpar inte utrustningen vattnets lukt lika mycket.

– Vad det kommer att lukta är svårt för mig att definiera. Men eftersom dricksvattnet hämtas från Göta älv och går genom Delsjöarna är det möjligt att vattnet kan komma att lukta lite sjö, säger Henrik Kant.

Smaken opåverkad

Smaken av vattnet ska inte påverkas av underhållsarbetet och förvaltningen för kretslopp och vatten går ut med informationen om den annorlunda vattenlukten för att göteborgarna ska känna sig trygga med att vattnet är säkert att dricka.

– Oftast när man dricker något som luktar kan man tro att det smakar annorlunda också. Men det är bara lukten som påverkas av underhållsarbetet. Använd vattnet som vanligt. Tappa upp det och lufta det sen om du vill bli av med lukten, säger Henrik Kant.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.