Därför hördes smällar i Göteborg – drottning Silvia fyller år

Hörde du höga smällar i Göteborg? Då hörde du inte fel.
Med anledning av drottning Silvias födelsedag, i dag 23 december, sköts salut vid Skansen Lejonet.

ANNONS
|

Drottning Silvia fyller i dag 79 år – och det firas med salut. Drottningens födelsedag är ett av flera tillfällen då man avlossar kanonerna på Skansen Lejonet.

Att skjuta salut var från början ett sätt örlogsfartyg visade sin fredliga intention på när de var på väg mot en främmande hamn. Enligt internationell sed skulle det vara 21 skott. För att också visa att ett fartyg var svenskt sköts två skott i snabb följd, en så kallad ”svensk lösen”. Om kungen råkade befinna sig ombord sköts dubbel svensk lösen, vilket är grunden till vårt fyrfaldiga leve.

Sex gånger om året

På senare tid har traditionen använts för att välkomna utländska statschefer och kungligheter som besöker Sverige. Även regenterna och tronföljarnas födelse- och namnsdagar har firats genom att skjuta salut. Nuförtiden görs det på sex dagar om året.

ANNONS

På kungens namnsdag den 28 januari, kungens födelsedag den 30 april, nationaldagen den 6 juni, kronprinsessans födelsedag den 14 juli, drottningens namnsdag den 8 augusti, drottningens födelsedag den 23 december.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS