Jas 39 Gripen flög över Göteborg vid 14-tiden.
Jas 39 Gripen flög över Göteborg vid 14-tiden. Bild: Arkivbild: Stefan Bennhage

Därför flög Jas 39 Gripen över stan

På onsdagseftermiddagen hördes ett högt muller över centrala Göteborg, det var två Jas 39 Gripen som flög över stan.

ANNONS
|

Strax före klockan 14 på onsdagen mullrade det till över Göteborg, det var två Jas 39 Gripen som passerade över oss.

Anledningen till att planen flög förbi var att de varit på en övning över havet utanför Göteborg och nu var på väg hem till Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs där de har sin hemmabas.

Jas-planen passerade Göteborg på 600 meters höjd.

Hur fort går det att flyga från Göteborg till Såtenäs för ett Jas-plan?

– Mellan sju och åtta minuter, då kör de i 700 kilometer i timmen, berättar John Lidman, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj.

Hur lågt kan planen flyga?

ANNONS

– 30 meter kan de flyga över land, men det gör de bara vid skarpt läge, eller vid en övning de har tillstånd till, säger John Lidman.

Per Forsberg, kommunikatör på Skaraborgs flygflottilj, berättar att de har daglig flygverksamhet för sina Jas-plan, bland annat genom inskolning av piloter och olika övningar, som incidentövningar.

Skaraborgs flygflottilj har runt 30 Jas-plan på sin flygflottilj. I landet finns det 100 Jas 39 Gripen på tre aktiva flygflottiljerna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS