Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Därför flög Gripenplan över centrala Göteborg

På torsdagseftermiddagen flög två Jas 39 Gripen över centrala Göteborg. En dag på jobbet, enligt Lena Bogren, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj, som säger att man lär kunna se och höra fler stridsflygplan över staden framöver.

Vid 14.30 på torsdagseftermiddagen hördes mullrande ljud från två flygplan som flög i roteformation över centrala Göteborg. Rote är en militär term som avser en grupp av två flygplan i en specifik formering.

Och att det är Försvarsmakten som varit i farten bekräftas av Lena Bogren, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs.

– Det är våra Jas 39 Gripen som varit ute på övning, säger Lena Bogren.

– En vanlig övning som var planerad.

LÄS MER: "Historisk möjlighet" sälja Gripen till Finland

Enligt Lena Bogren övningsflyger man genom olika rutter, så kallade sektorer, där olika övningar genomförs. Just dessa flygplan var på väg till hemmabasen i Såtenäs efter ha varit ute över Västerhavet.

Finns på tre ställen i Sverige

Att flyga mellan Göteborg och Såtenäs tar runt sju-åtta minuter i en för Jas-planen uppskattad hastighet av 700 kilometer i timmen.

Lena Bogren beskriver det hela som en dag på jobbet.

– Vi är ute varje dag måndag till torsdag, vanlig kontorstid. Då är vi ute och övar på olika moment. Åker vi på kvällarna brukar vi förvarna.

Jas 39 Gripen

Byggd av Saab med motor från Volvo och radarsystem från Ericsson. 14-15 meter lång beroende på modell och kan nå cirka 3 000. Planet kan användas både för jakt- attack och spaningsuppdrag.

Det är därför troligt att vi inom kort åter kommer höra Gripenplanen dåna över Göteborg, enligt Lena Bogren.

Förutom på Skaraborgs flygflottilj finns Jas 39 Gripen-plan i Sverige på flygflottiljerna i Blekinge och Norrbotten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.