Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför flög flygvapnets gamla plan över Göteborg

Under lördagseftermiddagen susade flera plan i formation över Göteborg. Det rörde sig om flera veteranflyg, tidigare tillhörande flygvapnet, som hedrade dem som har dött i covid-19.

Muller från motorer och propellrar fyllde Göteborgshimlen när flygvapnets gamla plan flög över stan i formation.

Det rörde sig om ett samarbete mellan Team 50, en flyguppvisningsgrupp, och bland annat Skövde flygplats och Aeroseum i Säve.

Normalt flyger Team 50 med fem flygplan. Denna gång var planen att ha med upp mot tio flyg.

– Jag tror inte det här har gjorts förut i Sverige. Inte med tio veteranflyg, före detta flygvapenflyg, säger Tim Jansson, medieansvarig på Team 50.

LÄS MER: Därför dök ett hjärta upp i skyn över Göteborg

Han berättar att flyguppvisningen är helt ideell och sker med anledning av den pågående pandemin.

– Corona är långt ifrån slut, men folk är lite naiva och tror att det är över. Dels vill vi hedra dem som har fallit offer och deras anhöriga, och dels dem som kämpar och sliter på jobbet och sjukhus, säger Tim Jansson.

LÄS MER: Flyg från Landvetter stoppades av miljöaktivister

Se flygen på Aeroseum

De flesta flygplan i formationen utvecklades på 40- och 50-talet och användes främst av flygvapnet för att träna piloter men även för spaningsuppdrag berättar Tim Jansson. De användes ända in på 80-talet för att sedan säljas till flygklubbar och andra intressenter.

Gruppen startade på Skövde flygplats och flög sedan över Vara, Alingsås, Göteborg, Käringberget, Mölndals sjukhus, Östra sjukhuset, Sahlgrenska och sedan Säve flygplats för en liten paus.

– Vi håller ungefär två meter mellan flygplanen och för att flyga så under lång tid kräver ofantlig koncentration, kunskap och erfarenhet. Efter en timme blir man ganska trött, förklarar Tim Jansson.

Tim Jansson från Team 50. Bild: Privat
Tim Jansson från Team 50. Bild: Privat

På Aeroseum i Säve kommer man kunna se planen, ungefär mellan 14.30 och 16.00. Men enligt Tim Jansson får det ske på lämpligt avstånd.

– Fyra av sex piloter är över 70 år och i riskgrupp. Bara där blir covid-19 så verkligt.

Planen är att sedan flyga tillbaka till Skövde via Landvetter, Borås och Falköping. Enligt Tim Jansson är det svårt att missa flygen när de kommer.

– Ja, man kommer höra dem markant. Det är gamla fina kolvmotorer och propellerflygplan så ihop låter de ganska mycket. Men inte så man behöver hörselskydd, det kommer ge en murrig och go känsla inombords.

LÄS MER: Sju stridsplan skulle flyga över Göteborg – ställdes in på grund av åska

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.