Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En JAS 39 Gripen E. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
En JAS 39 Gripen E. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Därför flög ett Jas-plan över Göteborg

Många reagerade på att ett Jasplan flög över Göteborg på lördagsförmiddagen. Anledningen: flygflottiljen i Såtenäs ville peppa kollegor som deltog i Tough Viking i Slottsskogen.

På lördagen avgörs Tough Viking i Slottsskogen. Det gick inte precis obemärkt förbi ens för göteborgare en bra bit från evenemanget – i luften syntes och hördes ett militärflygplan.

– Vi hade en Gripen från Skaraborgs flygflottilj som flög ned i samband med starten av det heat som försvarsmaktens medarbetare är med i, så 10.10 passerade han där, berättar John Lidman, kommunikationschef på F7.

Anledningen var dels att skapa lite stämning i samband med att kollegorna startade sitt lopp, men också för att man från flygflottiljens sida ville ta tillfället i akt att visa upp sig.

– Vi vet att många vill se oss – och att det finns en del som helst inte vill se oss. Vi har gjort samma sak under Göteborgsvarvet i samband med att försvarsmaktens grupp startar, säger John Lidman.

– Förhoppningsvis är det någon som tycker att det ser roligt ut och vill bli pilot, för det behöver vi väldigt mycket av de kommande åren. Så är det någon som vill flyga: sök.

Han berättar att en flygning från Såtenäs till Göteborg inte tar särskilt många minuter, marschfarten är 300 meter i sekunden.

– Men så fort körde han inte över Slottsskogen, då hade det gått lite väl snabbt. Jag skulle tro att det gick i 400 kilometer i timmen där, det är den fart vi brukar ha vid uppvisningar.

Och höjden?

– Ungefär 500 meter skulle jag gissa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.