Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/50

Därför får nazisten Viktor Melin sänkt straff efter bombdåden

Åklagaren hade ett krav - skärpta straff för nazisterna Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin för inblandning i vinterns bombdåd. På fredagen meddelade hovrätten domen - sänkta straff för två av dem. Dessutom friades Melin och Jonasson för bomben som ledde till städarens allvarliga skador. Men kammaråklagare Mats Ljungqvist är ändå nöjd: – Som jurist är jag mycket nöjd med den här domen som medmänniska kan jag bli lite ledsen när jag tänker att målsägaren inte fick den rättvisa som han hade hoppats och önskat att han skulle få.

Under utredningen och tingsrättsförhandlingen nekade Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 50, och Anton Thulin, 20, till all inblandning i de tre sprängdåd som inträffade i Göteborg i vintras. 

Men mot trion, som alla har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, fanns en rad olika bevis som binder dem till dåden på olika sätt. Det rör sig bland annat om dna-spår på bomber, spaningsbilder, bevis på att sprängmedel hämtats från Jimmy Jonassons dynamitförråd och konversationer mellan de åtalade som visar på en radikalisering där de uttrycker att de är villiga att ta till mer våld i kampen för revolutionen. Dessutom var de tre sprängladdningarna uppbyggda på samma sätt. Utredarna hittade även bilder från en militärutbildning i Ryssland där Melin och Thulin var med och en inspelning Melin själv gjort där han bland annat säger "Vi kommer ta striden mot er, ni som förpestat vårt land". 

Nazisttrion dömdes i tingsrätten

Tingsrätten ansåg att bevisningen räckte till att döma de tre för olika inblandning i dåden:
Viktor Melin fick fängelse i åtta år och sex månader för allmänfarlig ödeläggelse i två fall, vapenbrott och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Jimmy Jonasson dömdes för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse till fängelse i fem år.

Anton Thulin dömdes till fängelse i 1,5 år för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.
Rätten skrev att "de tilltalades anknytning till Nordiska motståndsrörelsen kan förklara valen av flyktingboenden och Syndikalistiskt forums lokaler som val av mål för bombattacker".

Medger

Varken de dömda eller åklagaren var helt nöjda med domen utan överklagade.
Nazisterna ville frias helt medan åklagaren anser att straffen ska skärpas. Åklagaren anser också, bland annat, att de ska dömas för mordförsök och medhjälp till brottet på den städare som skadades mycket allvarligt vid bombdådet utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda.

Under hovrättsförhandlingarna ändrade plötsligt Viktor Melin inställning, som GP tidigare skrivit om. Hans advokat Michael Hansson uttryckte då att Viktor Melin helt ska frikännas för bombdådet i Frölunda men att han medger någon form av medhjälp för de två andra dåden - det vill säga i de fall där Melins dna hittats på flera ställen på brottsplatsen.

Sänkta straff

Och på fredagen meddelade hovrätten sin dom.

Trion döms även i hovrätten.

Men för två av dem blev det sänkta straff. Melin döms till fängelse i sex år och sex månader. Jonasson döms till fängelse i två år och sex månader och Anton Thulin döms till fängelse i ett år och tio månader.

Melin döms för inblandning i attentatet mot Syndikalistiskt forum. Och alla tre döms för attentaten mot Lilleby Camping, bomben som inte exploderade.

Frias för mordförsök på städaren

Däremot frias Melin och Jonasson för explosionen i Västra Frölunda där en person skadades mycket allvarligt. Hovrätten skriver att bevisningen mot de två männen inte är tillräcklig.

Mats Ljungqvist är inte förvånad över detta:
– Som jurist kan jag förstå den bevisvärdering som hovrätten har gjort. Skälet är naturligtvis att vi har väldigt höga beviskrav.

Han fortsätter:
– Men som medmänniska kan jag bli lite ledsen när jag tänker att målsägaren inte fick den rättvisa som han hade hoppats och önskat att han skulle få.

Bland annat skriver rätten att det inte är helt styrkt att det var Melin som tillverkade bomben. Åklagaren anser att han köpt den murarhink och äggklocka som användes till bomben men inte heller det menar hovrätten är bevisat. Rätten skriver också att "Utredningen ger enligt hovrätten utrymme för att andra personer än som omfattas av
åtalet varit inblandade, och i vart fall kan det inte uteslutas att så varit fallet".

Rörande Jonasson anser rätten att det inte finns tillräckligt med bevis för att säga att dynamit eller sprängkapseln som användes i bomben kommer från Jonassons förråd.

Mats Ljungqvist anser ändå att det var självklart att åtala dem för brotten:
– Det var tre bomber som placerades ut under en kort tid. De är byggda på ungefär samma sätt. Vi tog fram bevisning som jag tyckte knöt dem till gärningarna. Samtidigt är det så att det är frågan om mycket kraftiga påföljder för den här typen av gärningar så det är klart att bevisningen ska vara oantastlig. Jag förstår den bevisvärdering som gjorts.

"Mycket, mycket nöjd"

Däremot ser Hovrätten mer allvarligt på de brott som de nu döms för, än vad tingsrätten gjorde. "Därför ligger det sammanlagda straffvärdet för den brottsligheten också högre än vad tingsrätten funnit", skriver de.

– De döms i sammanhanget för mycket, mycket hårda straff och det sänder en viktig signal som vi har eftersträvat och det är ett budskap till grupper på både den yttersta högerkanten och den yttersta vänsterkanten, att utför man den här typen av gärningar med politiska förtecken straffas man hårdare, säger Mats Ljungqvist och konstaterar att han är "mycket, mycket nöjd".

– Jag tycker att det är oerhört viktigt att hovrätten så tydligt slår fast att det är frågan om politiska attentat. Man säger att när det gäller attentatet på Övre Husargatan så var det ett politiskt attentat med syfte att kränka personer med viss politisk tillhörighet och man säger att när det gäller Lilleby camping så var det ett led i en kränkning av rasistisk och främlingsfientlig karaktär och det är precis det vi har kämpat för hela tiden.

Nöjd advokat

Viktor Melins advokat Michael Hansson var även han nöjd efter hovrättsdomen.
– Det har gått vår väg, så är det. Min klient friades på den allvarligaste punkten och hans sammanlagda straff sänktes med två år.

Hansson är dock tveksam till påföljden för de återstående brotten.
– Det är ett häftigt påslag, motiverat av att det handlat om politiska brott. Vi får sätta oss ner och titta på det.

Han tillägger:
– Det finns liknande fall där vänsterradikala dömts, men där påslaget inte alls blivit lika stort.

"Mycket allvarlig brottslighet"

Hovrätten kommenterar i domen att Anton Thulin och Viktor Melin varit i Ryssland och deltagit i en paramilitär utbildning. "Utredningen i denna del leder sålunda till slutsatsen att Anton Thulin och Viktor Melin inte varit främmande för våldsanvändning", konstaterar de. Och inte heller är de främmande att använda våld i politiska syften.

Hovrätten anser att det varit frågan om mycket allvarlig brottslighet: "Det har varit fråga om brott som tveklöst inneburit ett medvetet direkt angrepp på en politisk samlingslokal samt på ett boende för flyktingar och brotten har inneburit en kränkning av personer med viss politisk tillhörighet respektive en kränkning av främlingsfientligt/rasistiskt slag", skriver de rörande de brott som Melin döms för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.