Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Föranmälda pressfotografer får ta med sig kamera in på Valhalla. Här är det ett teknikträningspass som förevigats av GP:s fotograf. Bild: Stefan Berg

Därför är det skärmförbud på badhusen i Göteborg

I veckan har Luleå kommun beslutat om totalt skärmförbud på sina badhus. I Göteborg har samma hårda regel gällt sedan 1 april. Orsaken bakom är tredelad: Barnsäkerhet, integritet – och risk för glassplitter.

Den 5 oktober satte Luleå kommun stopp för mobiler, surfplattor och datorer på sina badhus, något som rapporterades i kommunens egen tidning Vårt Luleå. Den främsta orsaken är att förebygga risk för drunkning.

– Barn drunknar tyst. Kollar du sociala medier eller ringer ett samtal när du är vid bassängen med ditt barn kanske du aldrig märker om något är på väg att hända, säger Veronica Bergsten, enhetschef bad Luleå kommun, till tidningen.

LÄS MER: Partille kommun vill banta kostnaden för simhallen

Göteborgs kommun har haft samma regel längre än så.

– Vissa av våra anläggningar, till exempel badhuset i Angered, har haft skärmförbud från första början. Från och med 1 april i år har vi förtydligat att skärmförbud gäller på alla våra inomhusbad, säger Stephanie Parke, verksamhetschef för bad hos idrotts- och föreningsförvaltningen.

Stephanie Parke, Verksamhetschef Bad på IOFF Göteborg stad.
Stephanie Parke, Verksamhetschef Bad på IOFF Göteborg stad. Bild: Idrotts- och föreningsförvaltningen, Göteborgs stad

Det finns tre orsaker till förbudet:

1. Risken för att barn drunknar.

– Jag har jobbat under många år med livräddning och tyvärr är det så att det räcker med ett sms för att tappa uppsikten. Det tar bara 20 sekunder att drunkna.

2. Risken för smygfotografering.

– Där är det så att vi även har fotoförbud i omklädningsrummen. Men vi kan inte ha totalt skärmförbud där, för folk kan behöva kolla sms vid sitt skåp.

3. Risken för glassplitter i bassängen.

– Mobiler, ipads och datorer har skärmar av glas. Om de går sönder och det kommer glas i bassängen, så måste vi tömma och sanera hela poolen.

Det finns vissa undantag, som utomhusbassängerna på Lundbybadet och Lilla Amundöns bad.

– Där har folk sina värdesaker med sig, så det vore inte rimligt att förbjuda skärm helt där, men vi uppmanar badgästerna att visa hänsyn, säger Stephanie Parke.

LÄS MER: Privatpersoner kan bli sambo med simhallen

Foajén enda stället för mobiler på Valhalla

Göteborgs kanske mest välkända simhall, Valhallabadet, drivs av Gotevent och inte Idrotts- och föreningsförvaltningen. Men de har liknande regler för fotografering och skärmanvändning, enligt platschefen Pierre Solberg.

Pierre Solberg, platschef Valhalla. Bild: Anna-Lena Lundqvist
Pierre Solberg, platschef Valhalla. Bild: Anna-Lena Lundqvist

– Det är förbud i både simhall och omklädningsrum. Vill man använda mobilen får man sitta i foajén. Vi ber även folk att stänga av ljudet på sina mobiler så att de inte ligger och ringer i säkerhetsskåpen, säger han.

Vissa undantag görs dock.

– Om du hyr en bana för att ha exempelvis crawlkurs så får du filma den bana du hyrt för att dokumentera simtekniken. Ett annat undantag är media som vill komma och filma och fota. De kan få ett särskilt tillstånd.

LÄS MER: Göteborgs nya centralbad blir Sveriges dyraste någonsin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.